Bolest današnjice: Ustanovljeno je 7 razlika između muške i ženske depresije

Bolest današnjice: Ustanovljeno je 7 razlika između muške i ženske depresije

Autor: | 11/05/2014

0

Muškarci i žene mogu da preživljavaju depresiju na drugačiji način, iako imaju mnogo zajedničkih simptoma. Kako bi se depresije bolje lečila, neophodno je znati te razlike. Žene su pod duplo većim rizikom od razvijanja depresije nego muškarci. To je tako delom iz bioloških razloga, zbog hormona i gena.

Biološke promene tokom razvoja muškog i ženskog fetusa se razlikuju i te promene nose u sebi zapisanu osetljivost za poremećaje u ponašanju, kao što je depresija.

Pored toga, žene su sklone tumačenju svojih emocija i sposobnije su da ih opišu kada se osećaju depresivno. Muškarci svoje simptome možda neće ni prepoznati kao depresiju, pošto su skloni skrivanju u poricanju svoje neraspoloženosti, pa bolest može biti zanemarena sve dok ne postane ozbiljna.

Ovo je 7 ustanovljenih razlika između muške i ženske depresije.

1) ŽENE SU SKLONIJE RAZMIŠLJANJU O SVOJIM OSEĆANJIMA KADA SE OSEĆAJU DEPRESIVNO

Analiziravnje i vraćanje negativnim osečćanjima češće je kod depresivnih žena negokod depresivnih muškaraca. Tokom takvih „nastupa“, žene su sklone da pričaju negativno o sebi, da plaču bez očiglednog razloga i krive sebe za nešto. To nimalo nije od pomoći, nego se samo osećaju još gore. Za razliku od žene, muškarci umeju da zaokupe svoju pažnju nečim kada se osećaju depresivno, čime sebi zaista olakšavaju.

2) DEPRESIVNI MUŠKARCI SU SKLONIJI ALKOHOLU I DRUGIM OPIJATIMA

Depresivni muškarci se najčešće okreću piću i drugim opijatima, i to naročito važi za tinejdžere. Žene se ređe odaju alkoholu. Depresivni muškarac sebi pokušava da pomogne i na druge načine: gledanjem televizije, sporta, preteranim radom i slično. Depresija se kod muškaraca i tinejdžera najčešće pokazuje i kroz bes i razdražljivost.

3) ŽENE MOGU REAGOVATI DRUGAČIJE NA STRESNE DOGAĐAJE

Depresija kao emocionalni odgovor na neki događaj češća je kod žena. Postoje dokazi da kada žena doživi stresno iskustvo, kao što su smrt u porodici, gubljenje posla i slično, ona na to reaguje na način koji produžava negativna osećanja i povećava stres.

4) MUŠKE SIMPTOME DEPRESIJE ČESTO JE TEŽE UOČITI

Iako su žene teže pogođene depresijom i ranjivije zbog svoje biologije, ona se kod muškarca češće ne dijagnostifikuje. I stručnjacima i članovima porodice mogu da promaknu simptomi depresije kod muškarca, pa oni mogu da zapadnu u teži oblik ove bolesti i pre nego što se ona opazi.

5) ŽENE ČEŠĆE NEGO MUŠKARCI PORED DEPRESIJE RAZVIJAJU I NEKI POREMEĆAJ U ISHRANI

Depresija i poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija, kod žena često idu ruku pod ruku. Pored toga, uz depresiju kod žena često se javljaju u panični poremećaj, kao i opsesivno-kompulzivno ponašanje.

6) MUŠKARCI I ŽENE MOGU DRUGAČIJE DA REAGUJU NA ANTIDEPRESIVE

Ovo je nova oblast istraživanja i nema puno podataka o ove. Ali postoje dokazi da ima određenih razlika u tome kako muški i ženski metabolizam reaguje na antidepresive.

7) MUŠKARCI SU SKLONIJI SAMOUBISTVU

Pošto se simptomi depresije kod muškaraca najčešće kasnije promećuju, pa kasnije počinje i lečenje, depresija može postati više nego opasna. Depresivni muškarci su skloniji samoubistvu nego žene.

Izvor: zena.blic.rs

 

 

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin