Rekli ste DA! i sada ste venčani: Kako vaš brak treba da se menja kroz godine

Rekli ste DA! i sada ste venčani: Kako vaš brak treba da se menja kroz godine

Autor: | 03/04/2014

0

Ista interesovanja i životne vrednosti često zbližavaju parove, a neke stvari, kao što su potreba za romantikom i komunikacijom ostaju iste bez obzira na to koliko vremena ste zajedno. Ali, neke druge stvari ne ostaju iste, i ne treba da ostanu. Da bi se brak razvijao i rastao, neophodno je da se neke stvari menjaju kroz godine.

SA 20 GODINA

BUDITE KONKRETNI PO PITANJU BUDUĆNOSTI

Pre nego što se venčate, verovatno ćete pričati sa partnerom o budućnosti, ali o uopštenim stvarima. Gde ćete živeti, kada ćete i koliko dece imati, kako ćete trošiti novac... Ali, verovatno ćete izbegavati da započinjete rasprave o temama u kojima se možda nećete baš najbolje složiti. Ali, kada se venčate, morate da napravite konkretnije planove. Nemojte da prećutkujete svoje dugoročne planove zato što se plašite da se on sa njima neće slagati. Na primer, ako želite da se ponovo posvetite školovanju, nemojte da izbegavate da mu kažete to zato što se bojite da vas neće podržati. Ako ne kažete odmah šta imate i šta želite, postoji dobra verovatnoća da ćete vremenom početi da mu zamerate i njega da krivite za to što niste uradili.

SUOČAVAJTE SE DIREKTNO SA PROBLEMIMA

Moguće je da će se neki problemi pojaviti jako rano, jer ste oboje navikli da živite i da radite neke stvari na određeni način, jer ste bili sami. Sada, kada ste u paru i živite zajedno, ovo može da bude mali problem. Međutim, takve probleme ne smete nikako da ignorišete i da se nadate da će se sami rešiti, već je neophodna rasprava i diskusia. Kako biste izbegli da se on oseti napadnutim, svaku raspravu započnite sa rečenicom "Mislim da imamo taj i taj problem. Da li si i ti to primetio?" jer će se tako osetiti kao da želite sa njim da radite na rešavanju, a ne da njega krivite.

SA 30 GODINA

UŽIVAJTE U SEKSU

Do 30. godine ćete konačno znati šta tačno želite u krevetu, i to treba iskoristiti. Povećajte intimnost sa partnerom. Poljubite ga strastveno kao da vam je to poslednji poljubac u životu, i vodite ljubav kao da želite da mu poručite da bez njega ne biste bili kompletni. Moguće je da ćete morati da stvorite vreme za seks, jer ćete u ovim godinama biti jako zauzeti, ali to ne bi trebalo da bude teret - nasuprot, uživajte u tome. Ovo su godine u kojima je seks najbolji, u čemu ćete uživati i vi i vaš partner.

NAPRAVITE FLEKSIBILNIJI PLAN

U ovim godinama ćete verovatno već imati decu, a sa decom dolaze i ogromne promene. Možda ćete primetiti da će vaši pređašnji snovi i snovi vašeg muža postati manje važni, od kada dete uđe u vaš svet. Ne postoji nikakav brz način niti recept uz pomoć kojeg biste mogli da se o čas posla prilagodite promenama koje su se desile, i da nastavite da radite po svom dugoročnnom planu. Ako želite nešto veliko da promenite, ili da odutanete od nečega o čemu ste uvek pričali, nemojte takvu odluku donositi sami, već sedite i popričajte sa partnerom o tome. Morate shvatiti šta vam je oboma najbitnije u ovom trenutku, i onda izmeniti svoje planove u skladu sa time.

SA 40 GODINA

POSTANITE RODITELJSKI TIM

Mnogi eksperti i terapeuti za bračne odnose kažu da deca u tinejdžerskom periodu mogu da otežaju brak. Deca u tinejdžerskom i adolescentskom dobu, pa i mlađa, mogu veoma lako da osete kada roditelj nisu složni u nečemu, i često umeju da okrenu jednog roditelja protiv drugog, da bi dobila ono što žele. To može da postane izvor bračnih problema. Najbolja stvar koju možete da uradite jeste da udružite snage sa partnerom, i da postanete dobar roditeljski tim. Potrudite se da uvek budete jednoglasni pred decom, a pre nego što im nešto dozvolite ili zabranite, popričajte sa partnerom o tome.

ZAŠTITITE SVOJ BRAK

Odrastanje dece je divna stvar, ali kada vidite kako vaša tinejdžeka širi svoja krila i uživa u životu, to može da vas podseti kako te neke stvari koje ona proživljava vama više nisu dostupne. Ne možete da izlazite sa drugim muškarcima, ne možete da donosite važne odluke o karijeri, i možda ćete imati osećaj da više nemate ceo život pred sobom. Vaš partner može da oseti to isto, i ovo je preiod u kom se mnogi parovi udalje. Kako se to ne bi desilo, začinite malo vaš brak. Na primer, isplanirajte romantičan vikend negde van grada. I izbegavajte situacije koje više prilike samcima.

SA 50 GODINA

RAZMISLITE O TERAPIJI ZA PAROVE

U ovom periodu ćete možda imati ozbiljnijih problema sa komununikacijom, pogotovu ako su vam deca zaustavila razvoj bračne veze. Ne radi se o tome da parovi prestanu da pričaju, već oni prestanu da slušaju jedno drugo. Slušanje sa empatijom i bez osuđivanja može samo po sebi da reši mnoge probleme. Međutim, ako samo to nije dovoljno, možda bi neko treći mogao da pomogne. Ozbiljno razmislite o tome da se obratite bračnom terapeutu, pogotovu ako se u svađama spominje razvod, prevara ili ako neko od vas dvoje ne može da se pomiri sa time da je ostario. Vi u ovim godinama niste iste osobe koje su se venčale, a terapeut može da vam pomogne da ponovo pronađete zajedničke tačke.

NAVIKNITE SE NA NOVE USLOVE

Većini parova u ovim godinama deca već postaju dovoljno stara da napuste dom i da se osamostale, i mnogi to i čine. Ovo je, tvrde terapeuti, jako čest povod za razvod, jer parovi ne mogu da se naviknu na to da su sada sami i da deca više ne žive sa njima. Roditelji se često toliko fokusiraju na decu, da u potpunosti zaborave na partnera, pa je ova nova situacija, u kojoj ste sami sa partnerom, jako teška. Najbolje rešenje jeste da jednostavno pričate, potpuno otvoreno, i da kažete jedno drugom kako se osećate. Pokušajte da se povežete na neke nove načine, koji nisu vezani za decu - upišite neki kurs zajedno, ili se viđajte sa zajedničkim prijateljima.

SA 70 GODINA

VRATITE ROMANTIKU

Nakon više decenija braka, romantika i razmena nežnosti često postanu potpuno nebitni, i mnogi parovi zaborave na to. Ali, srećni parovi to rade i sa 70 godina. Držite se za ruke, spontano razmenite poljupce i dodeljujte komplimente jedno drugom. Budite jedan od onih srećnih starijih parova, koji nam uvek ugreju srce kada ih vidimo na ulici. Ako ste odavno prestali da se držite za ruke, počnite ponovo.

RAZMISLITE O POVRATKU NA POSAO

Ovo verovatno zvuči čudno, i verovatno ste celog života zamišljali da ćete u ovim godinama biti u penziji i uživati kući, ali možda to i nije najbolja stvar za vas. Zapitajte se da li ste srećni u braku i da li vam je bilo lepo na poslu. Ako su oba odgovora potvrdna, razmislite o tome da li je penzija bila dobra ideja. Nekim parovima ne odgovara da sve vreme budu zajedno i dostupni jedno za drugo. Pre nego što se odlučite za bilo šta obavezno prvo popričajte sa partnerom. Možda ne morate da radite puno radno vreme, možda će vam tročasovno volontiranje u nekoj humanitarnoj organizaciji više ispuniti.

Izvor: zena.blic.rs

Foto:  freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin