Koža vas svrbi, često pocrveni i ospe se?

Koža vas svrbi, često pocrveni i ospe se?

Autor: | 07/03/2014

0

Oko 20 odsto dece i 3 procenta odraslih pati od ekcema prouzrokovanog odećom. Veštački mirisi mogu da budu odgovorni za mnoge alergijske reakcije

Koža vas svrbi, često pocrveni i ospe se? To su najčešći znaci da je iziritirana, pa pokušajte da pronađete uzroke koji dovode do ovih simptoma. Ako ih ignorišete, postaćete skloni alergijama ili doći u situaciju da se lečite od dermatitisa, odnosno upale.

 ODEĆA

Oko 20 odsto dece i 3 procenta odraslih pati od ekcema prouzrokovanog odećom, najčešće onom od vune i ostalih grubljih tkanina. Čak i kada materijal nije uzročnik iritacije, boje i ostale hemikalije koje se koriste u proizvodnji, mogu da nadraže kožu. Ako je osetljiva, nosite pamučnu odeću i izbegavajte tkanine koje se sporo suše i ne dozvoljavaju koži da “diše”.

SAPUN

Da li su vam ruke suve i često vas svrbe? Ako je odgovor potvrdan, verovatno je reč o burnoj reakciji na sapun koji koristite, odnosno na neki sastojak iz njega. Možda suviše često perete ruke i tako skidate prirodna ulja koja ih štite. Važno je ih posle sapunjanja dobro isperete, a najbolje je da koristite sredstva namenjena osetljivoj koži.

POSTELjINA

Obratite pažnju i na posteljinu. Ako je tkanina gruba, može da izazove crvenilo i svrab, u pranju koristite tečne omekšivače, birajte one bez mirisa.

KUĆNA HEMIJA

Sva sredstva za čišćenje sadrže jake hemikalije. Tu su deterdženti za sudove, sredstva za poliranje nameštaja i čišćenje prozora, naročito ona za dezifenkciju kupatila. Kada ih koristite, uvek nosite rukavice i posle toga dobro provetrite prostorije da ne ostaju isparenja.

PARFEMI

Veštački mirisi mogu da budu odgovorni za mnoge alergijske reakcije. Kada dermatolog potvrdi da vaši problemi potiču zbog jednog od 5.000 mirisa, koji se koriste u raznim proizvodima, pređite na upotrebu kozmetike i proizvoda za čišćenje kuće na kojima piše da ne sadrže mirise.

KREME ZA LICE

Jabučna i glikolna kiselina koje se nalaze u mnogim kremama mogu da prouzrokuju privremeni problem sa kožom. Problematični sastojci su i parabeni i askorbinska kiselina.

PRAŠAK ZA VEŠ

Čak i praškovi kod kojih je naznačeno da ne sadrže miris, nisu bez mirisa, ali oni ne izazivaju ekceme. Proverite uvek da li je odeća dobro isprana u mašini, jer je to čest uzrok iritacija.

SREDSTVO ZA SUNČANjE

Ako znate da je koža osetljiva, obavezno pročitajte sastav mleka ili ulja, izbegavajte ona koja sadrže para-aminobenzoidnu kiselinu.

KOZMETIČKI KONZERVANSI

Sredstva bez aditiva i konzervanasa imaju kraći rok trajanja, ali ako ih držite u frižideru to možete da nadomestite. Ako imate problematičnu kožu, izbegavajte konzervanse.

Izvor: Novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još