Anđelina Džoli: Navela kolege da se ugledaju na njen humanitarni rad

Anđelina Džoli: Navela kolege da se ugledaju na njen humanitarni rad

Autor: | 08/02/2014

0


Usvajanje dece plemenit je čin, koji zaslužuje afirmaciju i podršku društva u najširem smislu. Za napuštene mališane to je najlepši način da steknu porodicu, a za mnoge jedina prilika da ostvare snove o roditeljskoj sreći. Postoje parovi koji, osim svojim biološkim naslednicima, žele da pruže topli dom i bezbrižno odrastanje i nekom detetu bez roditelja. No, kako je svet ipak sastavljen od različitih ljudi i njihovih ćudi, ima i onih koji smatraju da je usvajanje samo trend stvoren u mašineriji šou-biznisa i da ga mnogi, posebno poznati, koriste u marketinške svrhe. Bez obzira na činjenicu da siromašnoj deci iz zemalja Trećeg sveta pružaju mogućnost za lepšu i bolju budućnost, ovakvi gestovi često se karakterišu kao pomodarstvo i želja za eksponiranjem.
Za takvo mišljenje možda je najviše “kriva” Anđelina Džoli, budući da iz dana u dan pratimo veselo dečije carstvo koje je stvorila sa emotivnim partnerom Bredom Pitom. Filmska diva i ambasador “Unicefa” nije ni prva ni poslednja koja se odlučila na ovakvo humano delo, ali slobodno možemo da kažemo da je “povukla nogu”, jer su se mnoge kolege ugledale na nju. Anđelina i Bred svuda vode jedinstveno multietničko obdanište koje, pored njihove biološke dece Šajlo i blizanaca Vivijen i Noksa, čine i Kambodžanac Medoks, Etiopljanka Zahara i Vijetnamac Paks.
Osim kćerke Lurd i sina Roka, Madona brine i o dvoje dece iz Malavija. Malog Davida usvojila je 2008, a godinu dana kasnije stigla je i Mersi. Naravno, ni ovaj Madonin potez nije mogao da prođe bez kontroverzi i oblaka prašine. Naime, vlasti ove siromašne afričke zemlje ne gledaju blagonaklono na činjenicu da je kraljica popa, posle razvoda od Gaja Ričija, ostala samohrana majka, koja je zbog turneja stalno odsutna od kuće. Osim toga, zameraju joj razuzdani način života, pa je morala da obavi bezbroj razgovora sa predstavnicima socijalnih službi. Na kraju je uspela da uveri svet da su joj deca na prvom mestu i da je pre svega dobra majka, pa tek onda planetarna ikona.
Sandra Bulok dugo je u strogoj tajnosti čuvala mukotrpan proces usvajanja malog Luisa Bardoa. Iako važi za jednu od “najskupljih” glumica današnjice, to nije išlo glatko jer se, u trenutku kada je podnela zahtev za starateljstvo nad tamnoputim dečakom, razvodila od Džesija Džejmsa. Bez obzira na njenu reputaciju i imovinsko stanje, američki zakoni vrlo su jasni, te je simpatična “oskarovka” naišla na mnoštvo prepreka pre nego što je Luisa konačno dovela kući. Nedavno je pokrenula proces za usvajanje još jednog deteta, stavivši svima do znanja da više voli sinu da pravi kolače nego da provodi sate u filmskom studiju.
Njena koleginica Šeron Stoun zbog brojnih zdravstvenih problema nije dobila priliku da se ostvari kao majka. Aneurizma na mozgu zbog koje je doživela šlog, tumor limfnih žleza i dijabetes uzeli su danak, ali holivudska diva nije želela da odustane. Prvog sina Roana usvojila je dok je još bila u braku sa Filom Bronštajnom, pošto je dečakova majka umrla na porođaju. Lerda i Kvina kasnije je odabrala u sirotištu.
Saznanje da ne mogu da postanu roditelji teško je palo Nikol Kidman i Tomu Kruzu, pa su još polovinom devedesetih usvojili Konora i Saru. Kasnije se šuškalo kako zgodna Australijanka nije želela da Tomu podari decu jer je insistirao da budu vaspitavana u duhu sajentološke sekte, kojoj on pripada. Budući da je u braku sa Kitom Urbanom uspela da ostane u drugom stanju, a da je i Kruz kasnije dobio kćerku sa Kejti Holms, ove priče mogle bi da budu istinite.
Dve godine trajao je proces usvajanja kroz koji je prošla južnoafrička lepotica Šarliz Teron, ali ona se sada ne odvaja od sina Džeksona. Nedavno je izjavila da je želela dete crne puti kako bi je sve vreme podsećalo na domovinu. Rekorderka po broju holivudskih usvajanja nesumnjivo je glumica Mija Farou, bivša supruga Vudija Alena, koja je na put izvela čak petnaestoro siročadi. I filmski „Vulverin“ Hju Džekmen usvojio je dvoje dece, što su učinile i televizijske zvezde Kristin Dejvis, Ketrin Hajgl i Kalista Flokhart, potom britanska pop ikona Elton Džon, Mišel Fajfer, Ijan Mekgregor i mnogi drugi.
Proces usvajanja u našoj zemlji mnogo je zahtevniji nego na Zapadu. Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, trenutno sedamsto šezdeset parova čeka na ovu priliku. Reč je o dugotrajnom procesu i prethodno je neophodno proći kroz komplikovanu proceduru i ispuniti određene uslove. Po zakonu, usvajanje je jedina mera zaštite najmlađih kojom se trajno menja porodični status deteta. Posle podrobnih provera i ispitivanja, izbor odgovarajuće porodice vrše centri za socijalni rad. Interesovanje je veliko, napuštene dece je mnogo, ali 2012. godine u Srbiji je usvojeno tek stotinu dvanaest mališana. Iako ne u tolikoj meri kao u inostranstvu, i kod nas ima javnih ličnosti koje su se odlučile na ovaj plemeniti čin.
Najveće srce na regionalnoj estradnoj sceni sigurno ima kraljica romske muzike Esma Redžepova, koja je sa suprugom Stevom Teodosijevskim podigla čak četrdeset sedmoro naslednika.
- Čuvala sam decu još kada sam imala četrnaest godina. Danas imam sto dvadeset jedno unuče i nekoliko praunučadi. Znam sva njihova imena. Svi se bave muzikom i planiram da jednog dana zajedno napravimo koncert - rekla je legendarna Esma, čija su dela odavno prevazišla okvire humanosti i zbog kojih je dva puta bila predložena za „Nobelovu nagradu za mir“.
Pevačica je svojim postupcima dala najlepši primer kolegama kako mogu da iskoriste popularnost i finansijsku dobit. Međutim, malo njih se odlučilo za sličan put. Često se mogu čuti poznate dame kako razmišljaju o usvajanju, ali za sada su njihove želje ostale samo na rečima.
Posle dvanaest godina braka, Sergej Ćetković je sa suprugom Kristinom ostvario najveći san - da postane otac. Kćerka Lola došla je u njihovu kuću iz Doma za nezbrinutu decu u Bijeloj. Dve godine kasnije iz iste ustanove stigla je i mala Mila.
- Oduvek smo hteli veliku porodicu jer ne postoji ništa lepše i važnije od toga. Kada je Lola došla u naš dom, poželeli smo da imamo još dece. Mila je stigla u pravo vreme i presrećni smo kada ih gledamo zajedno - izjavio je Sergej, pokazavši koliko srce čovek može da ima čak i u ovo vreme kada se sve više gubi osećanje za brigu o drugima.
Na usvajanje su se odlučili i Madlena i Filip Cepter, vlasnici poznate kompanije, koji spadaju među najbogatije Srbe u svetu. Pre nekoliko godina vrata svog doma otvorili su devojčici Emi, po kojoj su nazvali vilu na Dedinju.
Mnogo pre Anđeline Džoli i holivudskih trendova domaću javnost zadivio je potez našeg proslavljenog košarkaša, predsednika „Olimpijskog komiteta“ Vlade Divca. Iako imaju sinove Luku i Mateju, on i supruga Snežana su pre šesnaest godina iz doma u Zvečanskoj usvojili devojčicu sa Kosova. Petra je brzo postala mezimica cele porodice, a Divac ističe da je još zainteresovan za usvajanje, jer, kaže, dece nikad dosta.

Piše: Snežana Ilić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti