Saveti kako da uštedite prilikom kupovine

Saveti kako da uštedite prilikom kupovine

Autor: | 23/11/2013

0

Kada idemo u kupovinu, bilo da se radi o nabavci namirnica ili knjiga za školarce, cilj nam je da uštedimo i dobijemo što kvalitetniji proizvod za što manje novca. Ali kako? Sa svih strana u supermarketima i tržnim centrima mame nas sniženja, a i kada ih nema, uvek nam privuče pažnju nešto što nam nije preko potrebno.

* Pre nego što krenete u kupovinu, napravite spisak stvari koje su vam zaista neophodne.

* Ne kupujte robu na akciji uz koju dobijate i neki poklon. Umesto da uštedite, potrošićete novac na proizvod koji ne koristite. Kupujte više stvari kada je popust ili rasprodaja. Ako su, na primer, cene teglica krastavaca veoma povoljne, kupite zalihu teglica. Kupovinom proizvoda sa sniženom cenom samo na ishrani možete da uštedite od 30 do 80 odsto. Naravno, kupujte samo hranu koja ima duži rok trajanja, da ne biste morali da je bacate zbog isteka roka.

* Kupujte ono što vam se sviđa u trenutku kada je određeni proizvod na rasprodaji. Neke trgovine i supermarketi imaju akcije određenim danima, a neke čak i svakoga dana u neko određeno vreme. Ako određeni artikal nije na akciji, kupite neki sličan koji jeste.

* Izbegavajte impulsivnu kupovinu, jer tada više ne obraćate pažnju na cene, a ni na stvarne potrebe. Tada niste u prilici da uporedite cene proizvoda, a ni da uštedite kupovinom onih jeftinijih.

* Ne idite u kupovinu kada ste gladni, jer ćete kupiti više prehrambenih artikala, uglavnom slatkiša i delikatesa koje niste planirali, pa ćete višak ili baciti ili ćete se prejedati, "da se ne baci". U svakom slučaju, na taj način potrošićete više novca nego što ste planirali.

* Obratite pažnju na niže police, jer se tamo obično nalaze jeftiniji proizvodi. U nivou očiju obično su oni popularni, reklamirani, a time i skuplji proizvodi.

* Zapisujte koliko novca trošite ili barem čuvajte račune. Tako ćete videti koliko mesečno stvarno trošite i za koje proizvode najviše izdvajate. Sledećeg meseca lakše ćete odrediti prioritete.

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: kupovina novac

Pročitajte još