Radoš Bajić: Mislio sam da nikada neću uspeti da realizujem "Ravnu goru"

Radoš Bajić: Mislio sam da nikada neću uspeti da realizujem "Ravnu goru"

Autor: | 12/11/2013

0


Poznati glumac, reditelj i scenarista Radoš Bajić nedavno je završio realizaciju svog najambicioznijeg projekta, serije "Ravna gora", na kojoj je počeo da radi još pre četiri godine. Upešni umetnik tvrdi da mu je za ovaj posao trebalo mnogo truda i hrabrosti, a najveću podršku, pored članova porodice, pružio mu je nedavno preminuli direktor "Radio-televizije Srbije" Aleksandar Tijanić. Smrt njegovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika i prijatelja veoma ga je pogodila, a na premijeri prve epizode serije nije mogao da sakrije emocije zbog ovog velikog gubitka.
- Kada sam 2009. godine počeo da pišem scenario za seriju „Ravna gora“, mislio sam da nikada neću uspeti da realizujem taj projekat i zato sam sada ponosan na čitavu ekipu koja je učestvovala u radu. Upravo tada pozvao me je Aleksandar Tijanić da dođem u njegov kabinet kada smo prvi put razgovarali o ovoj priči. Pružio mi je veliku podršku da istrajem u svojoj ideji i njemu dugujem veliku zahvalnost. Poslednji put smo se videli šest dana pre njegove smrti. Sedeli smo u njegovom kabinetu i razgovarali, planirali smo kako će izgledati promocija ravnogorske sage. Kada sam čuo da njega više nema, nisam mogao da sakrijem svoja osećanja - počinje priču istaknuti dramski radnik.
- Veoma me je pogodila smrt Aleksandra Tijanića jer je on bio jedan od svetionika srpske javnosti. Bio je zaštita i brana od raznih smicalica, što ne znači da je uvek vukao ispravne poteze. I on je grešio, ali se snažno borio za „Javni servis“ i za konkurenciju ideja, što jako cenim. Nas dvojica smo bili prijatelji jer smo dugo sarađivali, ali se naše drugarstvo temeljilo na poslu. Svih ovih osam godina, koliko smo sarađivali, viđali smo se isključivo u njegovom kabinetu, poslove nismo sklapali u kafanama ili na slavama. Upravo taj podatak daje jednu veliku čistotu našem odnosu. Mi smo sarađivali programski, sa verom da je to potrebno „Javnom servisu“, a da moja ekipa to može da realizuje - iskren je Bajić.
Osim nedavno preminulom direktoru „Radio-televizije Srbije“, uspešni glumac, reditelj i scenarista veliku zahvalnost duguje i članovima svoje familije koji su se zajedno sa njim borili za ovaj projekat. „Ravna gora“ je samo prvi ciklus u projektu “Dramska trilogija 1941-1945”, koja će biti snimana narednih godina.
- Veliku zahvalnost dugujem mom sinu Nedeljku i snaji Ivoni i istu toliku kćerki Jeleni i zetu Predragu Jočiću. Najzaslužnija je, ipak, moja supruga Milena, koja me je trpela svih ovih godina dok sam radio. Ja sam, recimo, samo prilikom priprema za snimanje svojim automobilom prešao nekoliko hiljada kilometara obilazeći Srbiju i tražeći odgovarajuće lokalitete, jer smo mi narod koji uništava sve što je starije od pedeset godina. Trebalo je tu mnogo truda.
Dok je radio na ovoj seriji, u porodici Bajića bilo je mnogo povoda za slavlje. Sin Nedeljko i snaja Ivona dobili su krajem prošle godine sina Aleksandra, koji je njihovo drugo dete, dok su kćerka Jelena i zet Predrag u maju ove godine dobili sina Filipa, a već imaju petogodišnju kćerku Sofiju.
- Svaki slobodan trenutak koristim da budem sa devojčicama Sofijom i Lenkom, kao i sa malim dečacima Aleksandrom i Filipom, koji su još u pelenama. Druženje sa njima, crtanje, pevanje, šetnje i igra me odmaraju i podmlađuju. Moj posao je važan i podrazumeva projekte, aplauze, dobre kritike, čestitke, ali moje unuke i unuci su ipak centar mog sveta - zaključuje Radoš.

Tekst: Ivana Nikolić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti