Celer kao lek

Celer kao lek

Autor: | 02/09/2013

0

U narodnoj medicini celer se najčšće upotrebljava za čišćenje organizma (posebno krvi), jačanje nerava i kao lek za bolesti bešike jer podstiče izlučivanje morkaće. Celer takodje pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak.

Sadrži vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede sirov a ne preporučuje se osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama.

Recept od celera i limuna protiv povišenog holesterola

Sastojci:

- 3 limuna

- 500 grama svežih listova i stabljika celera

- 1 litar vode

Priprema:

Vodu prokuvati i ostaviti da se ohladi.

Limun dobro oprati, iseci ga na komade, sve zajedno sa korom. Celer takodje na grubo naseckati. Sada limun i celer dobro samleti (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kašasta masa preliti je prokuvanom vodom i dobro izmešati.

Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći a ujutru procediti i napitak naliti u staklenu flašu.

Piti ujutru i uveče po 0,5 dl napitka, pre jela.

Ovaj napitak protiv povišenog holesterola nema neželjenih efekata a često može sniziti i nivo triglicerida u krvi. Poželjno je za vreme ove vrste lečenja izbegavati slatko. Nakon 2-3 meseca proveriti nivo holesterola. Ako je moguće napitak pripremati od neprskanog limuna.

Čaj od celera protiv reume

Staviti da provri 1/2 l vode zatim ubaciti 20 grama lišća celera, poklopiti i pustiti da se prokuva 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Procediti i piti tokom dana. Za lečenje reume poželjno je svakodnevno piti po 4 šolje čaja od celera u trajanju od 4-6 nedelja.

Celer i med

Celer i med pomoćiće iscrpljenom organizmu da se brze oporavi. Za to je potrebno narendati koren celera i pomešati ga sa dve kašike meda. Uzimati više puta dnevno po jednu malu kašiku mešavine.

Uopšte je dobro jesti salatu od mešavine jednakih delova narendanog celera i narendane jabuke.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti