Nebojša Glogovac: Čast mi je da igram Čiču

Nebojša Glogovac: Čast mi je da igram Čiču

Autor: | 10/07/2013

0


Na Tari, zaravni zvanoj Ljuto polje, Radoš Bajić juče je oživeo 13. maj 1941. godine - četnički ustanak, dan kada je pukovnik Dragoljub Mihajlović sa 26 oficira, saboraca izašao na Ravnu goru... I ispisao stranicu doskora zabranjene istorije.
Kolona vijuga Ljutim poljem, na čelu Nebojša Glogovac, šapkom natkrivenog lica, izuzetno liči na Dražu. Jaše konja, za njim korača družina, u uniforme jugoslovenske kraljevske vojske odevena. U toj grupi su Milorad Mandić Manda, Nenad Okanović, Bajićev sin Nedeljko...
- Ovim scenama danas rekonstruišemo jedan mitski događaj, koji će biti završna scena „Ravne gore“, prve od tri priče trilogije „1941-1945“ - rekao nam je u pauzi između klape Radoš Bajić.
Ljuto polje, čini se, konfiguracijom izuzetno podseća na Ravnu goru. Primećuje to i reditelj...
- Ima neke logičnosti što ovde snimamo. Draža je u aprilu 1941. godine boravio tu, u blizini, u Zaovinama... - dodaje Bajić.
Reditelj kaže da želi precizno da dočara istoriju, pa je u „Ravnoj gori“ našao mesto za oficire, danas malo poznate Dražine ustanike. Među njima je Aleksandar Mišić, sin vojvode Živojina Mišića.
Dočaran je i lik Bože Perovića, narednika, koji je u ruksaku od prvog dana do hapšenja Mihajlovića, kada je i sam pao u ruke OZNE i kada je ubijen, nosio zastavu 41. pešadijskog puka, ponetu još iz Aprilskog rata.
- Čast mi je da igram Čiču, odanog kraljevog oficira, rodoljuba, heroja... Bio je sve to, a ne ono kakvim ga je prošlost do sada prikazivala. Pričamo priču o kojoj se ćutalo sve ove decenije. Serija nije huškačka, potkrepljena je činjenicama i ima dokumentarističku vrednost - iskreno će Nebojša Glogovac, Bajićev Draža.
Filmadžije na Tari ostaju narednih desetak dana. Za danas je zakazana scena prve četničke zakletve, kadar od kojeg će se ježiti koža - jeknuće himna „Bože pravde“ iz četničkih grla.
Milorad Mandić u plejadi glumaca ovog projekta igra lik kapetana Milojka Uzelca.
- On je od prvog do poslednjeg dana bio sa Dražom. Zbog brkova, Uzelac je nosio nadimak Taras. Uhapšen je zajedno sa svojim komandantom, ali nije streljan. Tamnovao je dve godine u Sremskoj Mitrovici. Tukli su ga da bi se javno odrekao Mihajlovića, ali nije hteo, umro je od batina. Ne zbog nas, ne zbog bilo kakvih podela na ove ili one, ne zbog generacija koje dolaze, ali važno je istoriju predstaviti onakvom kakva jeste - uvodi nas Manda u svoju ulogu i misiju serije.

Izvor: Blic
Foto: M. Cvetković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin