Kako pravilno izabrati hranu za psa ili mačku

Kako pravilno izabrati hranu za psa ili mačku

Autor: | 09/07/2013

0

Pravilna ishrana je od presudnog značaja za zdravlje vašeg kućnog ljubimca. Ubrzani tempo života onemogućava pravljenje obroka kod kuće, što zahteva korišćenje dehidrirane hrane, za koju mnogi tvrde da je veštačka hrana.

Pod dehidriranom hranom podrazumeva se hrana izrađena od prirodnih sirovina koja u potpunosti treba da zadovolji dnevne potrebe vašeg ljubimca. ta hrana ne sadrži vodu radi lakše manipulacije i skladištenja.

Danas se nudi širok izbor dehidrirane hrane za kućne ljubimce, a kako odabrati najbolju zavisi od starosnog doba životinje, njene težine i stepenu aktivnosti.

Veoma bitan faktor je i zdravstveno stanje vašeg ljubimca, jer kod posebnih potreba (skotnost, dojenje) ili patoloških stanja (alergije), potreban je poseban režim ishrane koji će vam preporučiti veterinar.

Pre nego što se odlučite za bilo kog proizvođača, prvo pogledajte deklaraciju. U opisu proizvoda saznaćete kome je hrana namenjena – psima ili mačkama, za koje starosno doba, stepen aktivnosti, ili neka posebna stanja, poput skotnosti ili laktacije.

Analitički sastav pokazuje koliki je postotak jednog sastojka u proizvodu, ali ne i kakav je kvalitet i poreklo tog sastojka. Na primer, belančevine mogu biti dobijene od mesa, ali i perja, kože i slično.

U sastavu su navedeni i sastojci od kojih je hrana sastavljena, i to od najzastupljenijeg sastojka prema najmanje zastupljenom. Dakle, ako je na prvom mestu kukuruz, u hrani ima najviše kukuruza.

Pri poređenju različitih proizvođača, obavezno obratite pažnju na sastav, a ne na cenu preizvoda. Najbolje je da se odlučite za hranu u kojoj je prvi sastojak belančevina životinjskog porekla, jer se te belančevine lakše vare, ukusnije su i kvalitetnije od belančevina biljnog porekla.

Tekst: Life Content

Izvor: 24sata.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin