Stevia - prirodni zaslađivač

Stevia - prirodni zaslađivač

Autor: | 03/07/2013

0

Stevia (Stevia rebaudiana je najslađa biljka, pošto postoji više od 200 vrsta stevie) je žbun, poreklom iz Paragvaja. U srodstvu je sa hrizantemama i maslačkom i dostiže visinu od 60 do 100 cm.

Za razliku od šećera i drugih veštačkih zaslađivača, stevija ne povećava nivo šećera u krvi tako da ne izaziva insulinsku reakciju u organizmu. Baš suprotno, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom.

Guarani indijanci su steviu koristili preko 1700 godina za razna oboljenja, za brzo zarastanje rana, protiv umora, protiv zatvora i nadimanja, kod velike gojaznosti, protiv povećane stomačne kiseline, protiv gljivica, kod povećane mokraćne kiseline i gihta, za jačanje pankreasa, jetre i kičme, kod upala grla, i da bi kožu očuvali mladom. Stevia zaista čuva mladost i briše tragove godina.

Brisali su fleke od sunca, smanjivali bore i lečili ujede insekata tako što su steviu mešali sa hrizantemom i glinom i tu mešavinu nanosili na kožu.

U 16. veku su španci primetili ovu biljku, koju su indijanci koristili u tajnosti, ali je prva ispitivanja obavio botaničar Moises Santiago Bertoni 1889. godine. On je napisao studiju o tome i u njoj naveo da je stevia slada od šećera 200 do 400 puta, ali bez istih efekata. To je biljka sa puno pozitivnih efekata, po sastavu i delovanju se može uporediti sa zelenim čajem a po kvalitetu sa majčinim mlekom. List sadrži mnogo minerala i oligoelemenata.

1900. je korišćena širom Paragvaja i tad su se i druge zemlje zainteresovale za nju. Oko 1940. je gajena u engleskoj kako bi se popunile rezerve “šećera” zbog 2. svetskog rata.

1950. je Japan počeo da uzgaja steviu, a od 1970. se koristi kao zaslađivač umesto aspartama, koji je u Japanu zabranjen.

Od tada se koristi u dijetalnim napicima, u preparatima za negu usta i zuba i za negu tela, u žvakama, u hrani za decu (poznati zdravi slatkiši), u hrani za dijabetičare, u sladoledima, u lekovima i u mnogim drugim produktima.

I mnoge druge zemlje su rapidno povećale uvoz nakon ispitivanja 1970.

U Kini se stevia daje kao lek širokog spektra, još od 16. veka (od kad su je španci preneli u Kinu). U kineskoj medicini se cesto koristi, a lekari je daju i kao zamenu za sladić, kod trudnica, jer nema propratne efekte, koji bi mogli da oštete fetus, što sladić i te kako može.

Stevia hrani i jača pankreas i ne podiže nivo glukoze u krvi. Pošto nema kalorija, stevia je odlična kao pomoćna namirnica za one, koji žele da smršaju.

Za razliku od šećera, koji izaziva osteoporozu, stevija doprinosi zdravlju kostiju. Jedan japanski metod za lečenje osteoporoze stevijom koji je prijavljen kao patent pokazuje da ovaj zaslađivač može da pomogne pri boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu i doprinese većoj gustini kostiju. Japanski istraživači su ispitivali kako stevija pozitivno utiče na jačinu kostiju kada se koristi kao lekovita biljka u jednoj studiji na kokoškama. Studija je otkrila da je kod kokoški koje su jele hranu obogaćenu stevijom došlo do znatnog smanjenja lomljenja ljuske jaja. Farmeri su prvo kokoškama davali dodatni kalcijum ali to nije uticalo na ljuske njihovih jaja jer apsorpcija kalcijuma nije mogla da prati proizvodnju jaja. Međutim, farmeri su onda kokoškama dali steviju u prahu. Rezultati su pokazali da je apsorpcija kalcijuma znatno poboljšana, uz procenat lomljenja ljuski od samo 2 do 3 odsto, i to bez smanjenja proizvodnje jaja.

Ona ne pravi nikakve nuspojave, kakve su zabeležene pri upotrebi veštačkih zaslađivača, pogotovo aspartama.

Kod ljudi, koji steviu koriste svakodnevno, zabeležen je niz promena:

- smanjili su se nastupi jake gladi

- smanjila se i potreba za slatkom i masnom hranom

- pomaže u varenju hrane

- snižava previsok krvni pritisak, ali ne smanjuje ga ako je pritisak normalan

- stabilizuje nivo glukoze u krvi

- pomaže da se brže ozdravi posle prehlada i gripa

- pomaže pri odvikavanju od pušenja ili alkohola

- kad se koristi u pasti za zube ili kao tečnost za ispiranje usta, smanjuju se oboljenja desni i karijes teže napada, pošto ima jako antibakterijsko dejstvo

- deca, koja boluju od hiperaktivnosti se veoma brzo izleče

- nestaje neurodermitis

- ljudima, koji boluju od dijabetesa, ne podnošenja sorbitola i mucoviszidose, vraća veći deo životnog kvaliteta.

- kad se tečnost (pripremljena kao što je gore navedeno) koristi kao tonik za kožu, akne veoma brzo nestaju a koža postaje baršunasta i otporna.

par saveta za korišćenje:

- Steviu ne treba koristiti umesto meda ili gde je potrebno napraviti karamel, jer bi mogla da izmeni konzistenciju recepta.

- Kad šecer sasvim zamenite steviom, povecajte kolicine tečnosti u receptu (mleko, vodu ili jaja). Ali ne preterujte sa jajima, da ne bi sasvim izmenili krajnji izgled recepta. Ovde dosta pomaže pire (ili sos) od jabuke.

- Ako ne želite da izbacite sav šecer, ostavite 5-10% šecera u receptu i ostatak zamenite steviom.

- Peciva neće dobiti tamnozlatnu boju kao kad se prave sa šecerom, uzmite to u obzir. Proverite čackalicom da li je dovoljno pečeno.

- Neke vrste hleba neće dobro porasti, ako nema šecera, da nahrani kvasac. Medutim ima i puno uspešnih pokušaja. Najbolje da isprobate sami.

- Umutite steviu sa belancetom pre nego što upotrebite mikser za pravljenje snega.

- Kad se u receptu koristi blender, dodajte steviu na pocetku mućenja

- Stevia se odlično slaže sa ukusima limuna, vanile i kupine.

Ovaj proizvod je od izuzetne važnosti za dijabetičare i ljude sa viškom kilograma koji neće morati da koriste kancerogene veštačke zasladivače. "Stevija" u Japanu već zamenjuje 40 odsto šecera u prehrambenoj industriji, što govori o tome koliku bi korist Srbiju imala od plantažiranja ove biljke, tim pre što se ona u Evropi proizvodi u veoma malim količinama.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: