Jadranka Jovanović: Zadovoljstvo zbog uspeha

Jadranka Jovanović: Zadovoljstvo zbog uspeha

Autor: | 30/06/2013

0


Primadona Beogradske opere i svetski poznati mecosopran Jadranka Jovanović nastupila je početkom ovog meseca u „muzičkom svetilištu" Amerike „Karnegi holu“, čuvenoj koncertnoj dvorani u Njujorku. Lepa umetnica, uz pratnju svog dugogodišnjeg saradnika, poznatog maestra i pijaniste Nikole Rackova, pred brojnom publikom izvela je atraktivni program, koji se sastojao od operskih arija i solo pesama, kancona, šansona, ruskih, kineskih, grčkih, jevrejskih, španskih i islandskih pesama, kao i filmske muzike, sa značajnim akcentom na srpskom muzičkom stvaralaštvu. U prepunoj sali u publici su bili pripadnici diplomatskog kora, predstavnik Stejt dipartmenta, predsednik Generalne skupštine „Ujedinjenih nacija“ Vuk Jeremić sa suprugom Natašom i naš generalni konzul u Njujorku Mirjana Živković.
Uspešna operska umetnica za magazin „Hello!“ sumira utiske o ovom nastupu i govori o turneji i boravku u Sjedinjenim Američkim Državama.
- Posle svih peripetija koje smo imali u oktobru i novembru prošle godine zbog uragana „Sendi“, kada mi je dva puta otkazan koncert u „Karnegi holu“, ponovo smo u Americi, gde ostajemo trideset šest dana. Gostovanje u Sjedinjenim Državama započeli smo velikim koncertom u Bostonu, posle čega je usledilo nekoliko manjih nastupa, a glavni događaj bio je solistički koncert u „Weill Recital Hallu“ koncertne dvorane „Karnegi hol“ - govori talentovana dama čijim je resitalom zatvorena ovogodišnja sezona slavnog „Karnegi hola“.
Jadranka je još u Sjedinjenim Američkim Državama, gde nastavlja uspešnu koncertnu turneju.
Oduševljena publika pratila je program u „Karnegi holu“ uz aplauze, a na kraju koncerta priređene su ovacije. Zahvalni umetnici, Jadranka i Rackov, odužili su se publici sa čak četiri bisa, posle kojih su bili „zasuti“ cvećem. Na koktelu, koji je priredio Generalni konzulat Srbije u Njujorku, prisutni su poželeli da umetnicima lično iskažu oduševljenje i požele im da ponovo dođu u poznatu njujoršku koncertnu dvoranu. Značajno i uspešno gostovanje srpske operske umetnice podržali su Srpsko-američki muzej "Sveti Sava" iz Čikaga, Ministarstvo inostranih poslova Srbije, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
- Veoma se radujem što sam uspešno realizovala jedan izuzetno složen i jedinstven program svih muzičkih žanrova na deset jezika. Publika je bogatstvo programa prepoznala od početka koncerta. Nastupiti na ovako važnom mestu svetske muzičke umetnosti prilika je koja se retko kome pruža i ja sam imala veliko zadovoljstvo i privilegiju da kroz svoj talenat i autentičnost sa ponosom predstavim ne samo sebe, već i zemlju iz koje potičem - kaže primadona Jadranka Jovanović.
Operska diva je nastavila turneju po Sjedinjenim Državama i održala veliki koncert u „Kenedi centru“ u Vašingtonu. Sa potpuno novim programom predstavila je i dvojicu naših zemljaka koji su tamo rođeni, baritona Dimitrija Lazića i pijanistu Đorđa Nešića. Četvoro umetnika pripremila su atraktivni program sa mnogo dueta i četvororučnog sviranja na klaviru, a posebnu „boju“ ovom muzičkom spektaklu dala je uvek prisutna harmonika.
Završni koncert ove "maratonske" turneje operske dive predviđen je za 22. jun u Njujorku, kada će naši umetnici, u saradnji sa srpskom crkvom "Sveti Sava" prirediti multižanrovsko, multidisciplinarno i originalno muzičko veče u znak zahvalnosti srpskoj dijaspori koja je dala podršku našim umetnicima na ovoj američkoj turneji.

Tekst: Nadežda Jokić, Life Content
Foto: Privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin