Tri koraka u borbi protiv celulita

Tri koraka u borbi protiv celulita

Autor: | 15/06/2013

0

Prehrana, vežbe i najnoviji zahvati radiotalasima su tri stvari koje protiv celulita možete učiniti odmah sada. Prehrana i vežbe mogle bi proći kao nešto "staro", a radiotalasi nešto "novo". Krenite redom!

Polni hormoni koji ženu čine ženstvenom i čuvaju njeno srce i kosti u velikoj su meri zaslužni i za pojavu celulita. Zbog toga gotovo 90% žena ima neželjene nakupnine na strateškim mestima-bedrima, bokovima, zadnjici. Celulit je posledica upalnog procesa koji zahvata potkožne ćelije.

Naime, svaka naša ćelija tokom normalnog ćelijskog metabolizma stalno stvara razgradne, tj. otpadne stvari koje se odmah asorbuju u sastav limfe. Kada ovaj proces zakaže, ove stvari se zadržavaju oko ćelije i u ćeliji, pa ona reaguje upalom. Milioni tako upaljenih ćelija oblikuju poznate, ružne, masne jastučiće. Proces stvaranja celulita obično započinje u predelu stražnjice, širi se na bokove i noge što vodi poremećaju cirkulacije te otečenosti i osećaju težine u nogama.

Meki jastučići i tapacirani madrac

Celulit prolazi kroz svojevrsnu evoluciju prolazeći kroz tri različita stupnja. U prvom stupnju radi se o edemu ili otečenosti zbog zadržavanja nakupljene tečnosti u području mekog kožnog tkiva, pa na dodir osećamo male, mekane jastučiće. U drugom stadijumu celulita radi se o fibrozi, zbog čega koža postaje tvrda, a pod prstima se mogu napipati difuzni čvorići. Taj oblik poznat je kao „pomorandžina kora“. U trećoj fazi dolazi do sklerozacije ili otvrdnuća pa koža poprima oblik „tapaciranog madraca“.

Za tu fazu su karakteristične velike otekline i bolovi na dodir. U nekim slučajevima bolovi su stalno prisutni i u unutrašnjem delu tkiva. Važno je reći da postoje činioci koji celulit mogu ublažiti, ali i pogoršati, poput načina života, telesne aktivnosti i prehrambenih navika. Vodeći računa o njima značajno možemo uticati na pojavu i razvoj različitih faza celulita, i ublažiti njegovo napredovanje.

Sve se vraća, sve se plaća

Što više kretanja i što manje prekobrojnih kalorija u tanjiru poželjna su kombinacija u nasrtanju na celulit. Pritom se treba pridržavati određenih prehrambenih pravila, ali i voditi računa da se borba sa celulitom ne vodi samo dva meseca uoči letnjih odmora već u kontinuitetu ceo život. Naime, jako je važno imati na umu da sve što radimo tokom života za svoje zdravlje, i ono što grešimo postane vidljivo sa godinama!  Zato, ne čekajte sutra ili ponedeljak ili početak meseca ili...nego već danas usvojite anticelulitna prehrambena pravila.

Bitka se vodi u tanjiru

Sa svega nekoliko preporuka koje govore šta ne treba jesti, a šta valja uzimati oprezno

Izbegavajte ili ograničite:
Nareske
Masno meso
Hranu iz konzerve
Slane grickalice
Jaka alkoholna pića
Ušećerene i gazirane napitke
Umake, majonez, puter
Pržena jela
Slatkiši
Grickalice 

Poželjno je jesti:

Sveže voće
Sveže povrće
Hladno ceđeno maslinovo ulje
Testenine i pirinač sa domaćim sosovima
Integralni hleb
Gljive
Med
Svežu ribu
Posno meso
Žitarice i proizvode od žita
Jogurt i nemasno mleko

Pripazite na unos

Soli (bolje je izbegavati supe i  
gotove smeše začina jer sadrže višak soli)
Belog šećera
Crne kafe

Preporučujemo vam

Pijte ječmenu ili kafu od korena cikorije
Koristite smedji šećer
Pijte čaj od koprive dva puta na dan
Uzimajte vitamin B6
Uzimajte vitamin C

Priprema jela je važna 

Nije dovoljno samo primeniti navedena pravila, već treba voditi računa i o tome kako se ona spremaju. Meso i ribu poželjno je pripremati bez masti pa na gotovo jelo nakapati nekoliko kapi maslinovog ulja.

Povrce je najbolje jesti sirovo ili pripremljeno na pari, a isti sudbinu deli i voće. Zašto je najbolje jesti sveže voće i povrće? Zato jer je bogato mineralnim solima koje deluju na dreniranje organizma, a kuvanjem ili dinstanjem deo minerala sa sitnim delovima voća ili povrća, može završiti, na primer u vodi koju ćete ocediti.

Za čišćenje, odnosno dreniranje organizma posebno je važan kalijum, dok bioflavonoidi pomažu boljoj cirkulaciji limfe. Zato za sanaciju celulita preporučuje se da se jede krompir, paradajz, banane, pomorandže, limun, grejpfrut, dinja, šumski plodovi, jagode...Posebno se preporučuje ananas i papaja jer su bogati vlaknima i enzimima koji pomažu razgradnju fibroznog tkiva.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin