Novi Sad: Sinoć otvoreno 58. Sterijino pozorje

Novi Sad: Sinoć otvoreno 58. Sterijino pozorje

Autor: | 26/05/2013

0


Reditelj Emir Kusturica sinoć je otvorio 58. Sterijino pozorje u Novom Sadu izgovorivši svoju deklaracuiju u kojoj je predložio da reprezentacija velikana u istoriji Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija. Obraćajući se publici u prepunoj dvorani "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta (SNP), Kusturica je rekao da je bilo pokušaja da se on večeras ne pojavi u toj ulozi. Ali, dodao je, promenila su se vremena one osovine između centralnih komiteta, tako da se, ocenio je, nalazimo u nešto boljoj situaciji. navodeći imena Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Ssumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, rekao je da su ona bila deo njegove mladosti i svakojakog razvoja.
- Kakva reprezentacija, i sve Vojvođani, sa Matijom Bećkovićem na rezervnoj klupi. A kad tom spisku dodamo Jovana Steriju Popovića , komediografa, satiričara i ministra, predlažem da ova reprezentacija Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija, koja ne može da bude zaobiđena nikad i nikako - rekao je Kusturica izazivajući buru smeha i aplauz gledalaca.
Takvu deklaraciju, dodao je on, ne može da dovede niko u pitanje a kada bi nas političari shvatili da i oni mogu da budu u ovom zbiru i da bi nam bilo bolje samo onda kada ne bi odstupali od načela i principa do kojih su stigli pomenuti velikani, stvarajući svoja velika dela. Kusturica je rekao da velikane spominjemo samo kada se mora, zaboravljamo kada ne treba, zbog toga što nam je važnije ono što je manje važno, a nevažno nam postaje ono najvažnije. Naglasivši da za očuvanje Sterijinog pozorja ima više razloga, Kusturica je kazao da takva mesta postaju retki prostori gde se dnevni život sa tabloidnim sadržajima i politikanstvom zamenjuje uzvišenim religioznim sastojcima od kojih je napravljena i sastavljena umetnost i od čega su bili sazdani životi velikih ljudi koje je pomenuo. On je napomenuo da se vrednosni sistem menja i dodao da stari vrednosni sistem neće biti nikada dovoljno uništen da bi onemogućio novi da zavlada, a novi nikada neće zavladati toliko da smesti zauvek u zaborav našu prošlost. Ima nas mnogo koji stoje ne samo na razmeđu vekova nego i sa verom da prošlost nije potpuno iščezla , rekao je Kusturica napomenuvši da to činimo upravo zbog budućnosti i u ime te prošlosti, velikih imena koja je pomenuo i internacionalizma kome je oduvek bio naklonjen.
Kusturica je otvorio festival zaželevši da nastavi život pod nebom ove izgovorene deklaracije. Potom je beogradsko Pozorište na Terazijama izvelo prvu predstavu u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji, mjuzikl "Zona Zamfirova" po motivima pripovetke Stevana Sremca, u režiji Kokana Mladenovića, koji je i autor songova. Otvaranju Sterijinog pozorja prisustvovali su i gosti iz političkog života grada i pokrajine, među njima i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Izvor: Beta
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin