Bred Pit: Želim da Anđelina dugo i zdravo živi sa mnom i našom decom

Bred Pit: Želim da Anđelina dugo i zdravo živi sa mnom i našom decom

Autor: | 15/05/2013

0


Glumica Anđelina Džoli u pismu koje je napisala za "New York Times" otkrila je kako se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji - operaciji uklanjanja dojki jer je strahovala da će oboleti kao i njena majka Marselin Bertrand, koja je preminula od raka dojke. Lekari su joj rekli da ima 87 posto šanse da oboli i stoga se Anđelina podvrgnula ovoj operaciji. Sve o tome, kako se osećala i kakva joj je podrška bio Bred, pročitajte u pismu koje prenosimo u celosti!
- Moja majka borila se s rakom deset godina i umrla je u 56 godini. Izdržala je dovoljno da upozna i drži svoje prvo unuče u rukama. Ali ostala moja deca nikad neće imati priliku da je upoznaju i dožive to iskustvo da osete koliko je bila puna ljubavi i gracioznosti. Vrlo često govorimo 'o maminoj mami' i tad se nađem u situaciji gde pokušavam da objasnim bolest koja nam ju je oduzela. Pitali su me da li meni može da se dogodi isto. Uvek sam im govorila da se ne brinem, ali istina je da i ja nosim 'pogrešan' gen, BRCA1, koji jako povećava rizik od razvijanja raka dojke i jajnika. Moji doktori su procenili da postoji 87% šanse da obolim od raka dojke i 50 posto da obolim od raka jajnika iako je rizik drugačiji u slučaju svake žene. Samo deo karcinoma dojke rezultat je nasleđene genetske mutacije. Oni koji imaju gen BRCA1 imaju u proseku 65% verovatnoće da dobiju rak dojke. Kada sam saznala koja je moja stvarnost, odlučila sam da budem proaktivna i minimiziram rizik koliko god je to moguće. Donela sam odluku da uradim preventivnu mastektomiju. Počela sam sa grudima jer je rizik od raka grudi veći od rizika raka jajnika, a to je ujedno i kompleksnija operacija. Dana 24. aprila završila sam 3-mesečnu medicinsku proceduru vezanu za mastektomiju. Tokom tog procesa imala sam mogućnost da ovo zadržim u svojoj privatosti i nastavim sa svojim poslom.
Ali sad ovo pišem jer se nadam da i druge žene mogu da imaju dobrobit iz mog iskustva. Rak je još uvek reč koja zabija strah u ljudska srca i izaziva duboki osećaj nemoći. Ali danas je moguće kroz jedan test krvi saznati da li ste podložni visokom riziku od raka dojke i jajnika, te da preduzmete nešto u vezi sa tim. Moj lični proces počeo je 2. februara procedurom koja se naziva 'odstranjivanje bradavica', koja isključuje bolest dojke u kanalima iza bradavice i omogućuje dodatni dotok krvi u tom području. Ovaj postupak uzrokuje nešto bola i dosta modrica, ali povećava šansu za spasavanje bradavica.
Dve nedelje kasnije imala sam veliku operaciju u kojoj mi je uklonjeno tkivo dojke i stavljena su priveremena punila. Operacija može trajati i do osam sati. Probudite se sa drenom i raznim uređajima priključenim na vaša prsa. Zaista imate osećaj kao da se nalazite u sceni iz SF filma. Ali samo nekoliko dana nakon operacije možete se vratiti normalnom životu. Devet nedelja kasnije, finalna operacija je bila završena kao i rekonsturkcija grudi s implantima. Tokom poslednjih nekoliko godina bilo je velikih pomaka u ovoj grani medicine i rezultati zaista mogu biti predivni. Htela sam da napišem ovo, kako bih rekla svim ženama da odluka o mastektomiji nije laka. Ali sam srećna što sam to uradila. Moje šanse od razvijanja raka dojke pale su sa 87 na 5%. Sad svojoj deci mogu reći da ne moraju da se boje da će me izgubiti zbog raka dojke.
Ohrabrujuće je da nisu videli ništa što im stvara neprijatnost. Mogu videti moje male ožiljke i to je to. Sve drugo je samo 'mamica', jednaka kao što je i pre bila. I oni znaju da ih ja volim i da ću uraditi sve da što duže budem s njima. Lično, ne osećam se ništa manje ženstveno. Osećam se jačom što sam napravila takav izbor koji ni u kojem slučaju ne umanjuje moju ženstvenost.
Srećna sam što imam partnera, Breda Pita, koji je pun ljubavi i podrške. Zato, svi koji imate suprugu ili devojku koja prolazi kroz ovo, znajte da ste vrlo bitan deo njene tranzicije. Bred je bio u Pink Lotus centru za rak dojke svakog minuta tokom moje operacije. Uspeli smo da nađemo i trenutke da se smejemo zajedno. Znali smo da je ovo ispravna stvar za našu porodicu i da će nas to samo još više zbližiti. Kao što i jeste. Za svaku ženu koja ovo čita, nadam se da vam pomaže to što znate da imate neke opcije. Želim da ohrabrim svaku ženu, posebno ako u porodici imaju istoriju raka jajnika i grudi, da potraže informacije i medicinske stručnjake koji vam mogu pomoći da prebrodite ovaj deo svog života i da sami napravite izbor na osnovu pouzdanih informacija. Priznajem da postoji mnogo dobrih doktora koji rade na alternativnim načinima operacija. Moj lični režim biće objavljen na Web stranici Pink Lotus centra za lekare raka dojke. Nadam se da će to biti korisno drugim ženama. Rak dojke ubije 458.000 ljudi svake godine, najčešće u manje bogatim zemljama. Naš prioritet mora postati to da omogućimo što većem broju žena da se testira i dobije preventivni tretman, bez obzira na to odakle dolaze. Cena testiranja na gene BRCA1i BRCA2 u SAD-u košta više od 3.000 dolara što ostaje velika prepreka za mnogo žena. Odlučila sam da moja priča neće ostati privatna, jer postoji mnogo žena koje ne znaju da možda žive u senki raka. Moja nada je da će i one biti u mogućnosti da se testiraju na gen i da ako takođe imaju veliki rizik, znaju da imaju razne mogućnosti ispred sebe. Život dolazi sa mnogo izazova. Oni koji nas ne plaše su oni koji mogu preuzeti nas i kontrolu nad nama.

Marselin Bertrand je preminula 2007. godine i to je bio posebno težak trenutak za Anđelinu koja suze nije mogla da sakrije ni tokom javnih nastupa kad je morala da odgovara na pitanja o pokojnoj majci.

Bred Pit bio je Anđelinina velika podrška pri odluci o dvostrukoj mastektomiji.

- S obzirom na to da sam bio svedok iz prve ruke, Anđelinina odluka, kao i odluka mnogih drugih koje su u istoj situaciji, je apsolutno herojska. Zahvaljujem se medicinskom osoblju na njihovoj pažnji i posvećenosti - rekao je Bred za londonski magazin "Evening Standard".
- Sve što želim jeste da Anđelina ima dug i zdrav život, sa mnom i našom decom - dodao je Bred Pit.

Anđelina Džoli veliki je uzor ženama širom sveta, a nakon hrabre odluke o dvostrukoj mastektomiji, postala je još veća i bolja osoba u očima mnogih obožavatelja. Nije lako doneti tešku odluku, no ako nam ona može spasiti život, preduzećemo sve. Istom mišlju se vodila i poznata glumica i humanitarka koja se podvrgnula preventivnoj dvostrukoj mastektomiji nakon što je saznala da je nosioc BRCA1 gena koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika. Razlog zbog kojeg je to napravila je kako bi izbegla sudbinu svoje majke koja je sa 56 godina preminula zbog raka dojke nakon što se punih deset godina borila sa opakom bolešću. Veliku podršku imala je od svoje porodice i od svog partnera i oca njene dece, Breda Pita.
Anđelina ima veliku podršku i od javnosti, posebno žena koje su prošle kroz sličnu situaciju.
- Anđelina Džoli je jako hrabra! Žene, pročitajte njenu priču, posebno ako je rak dojke u istoriji bolesti vaše porodice - poručila je Šeril Krou koja se i sama borila i pobedila rak dojke, a sada se bori s rakom mozga.
- Ponosna sam na Anđelinu jer edukuje žene - poručila je američka voditeljka Đulijana Rančić koja je prošla kroz istu borbu.
- Svaka čast Anđelini što je podelila svoje iskustvo o mastektomiji i kako se mogu spasiti mnogi životi - napisala je Elizabet Banks na Tviteru.
- Sada je Anđelina Džoli zaista najlepša žena na svetu - napisao je Dejvid Krumolc.
- Anđelina Džoli je neverovatna žena. Hrabar i promišljen korak - rekla je Džeki Kolins.
- Trenutak poštovanja za Anđelinu Džoli, svaka žena ima pravo izbora - poručila je Nia Vardalos.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin