Teatar Ulysis gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Teatar Ulysis gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Autor: | 09/05/2013

0

Nakon dva senzacionalna izvođenja predstave "Pijana noć 1918." prema tekstu Miroslava Krleže i Ive Štivičića u režiji Lenke Udovički na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2007. godine, koje su tada zatvorile 41. BITEF dobivši nagradu publike za najbolju predstavu, pozorište Ulysses ponovo gostuje u Beogradu u maju 2013.
U sredu i četvrtak, 15. i 16. maja u 20 sati, teatar Ulysses gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa dva izvođenja predstave "Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički. Predstava je premijerno izvedena 22. jula 2011. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 11. sezone pozorišta Ulysses.
Po smelosti svog izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Bertolt Breht jedan je od najistaknutijih nemačkih pisaca i dramatičara 20. veka. U režijskoj domišljatosti Lenke Udovički ovaj "gangsterski komad o korupciji, kriminalu, cvjetači i vlasti" transformisan je u groteksni kabare sa elementima mjuzikla ostajući ipak veran Brehtovim mislima. Devedeset minuta zabave, šokiranja i uzbuđenja publiku dovodi do ledenog kraja kada kriminalci na vlasti otkrivaju svoje nemilosrdno lice. Raspevano–rasplesani ansambl sa jedanaest glumaca i jednom glumicom, praćen odličnim bendom, u celini postiže potreban groteskno-karikaturalni ton. Reč je o trenutno najjačim i najzanimljivijim mladim glumačkim imenima u Hrvatskoj na čelu sa izvrsnim Ozrenom Grabarićem u ulozi mafijaša Uija.
Glazbu, koja se u predstavi uživo izvodi, komponovao je Najdžel Ozborn, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Deni Šesnić, a koreografiju Staša Zurovac. Uz Ozrena Grabarića, koji tumači glavnu ulogu, u predstavi igraju Mladen Vasary, Mislav Čavajda, Goran Bogdan, Maja Posavec, Damir Šaban, Jerko Marčić, Damir Poljičak, Jure Ivanušič, Zoran Pribičević, Igor Kovač i Filip Detelić.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin