Igor Đorđević: Pecanje je moja strast

Igor Đorđević: Pecanje je moja strast

Autor: | 21/04/2013

0


Tridesetpetogodišnji glumac, stalni član Narodnog pozorišta, Igor Đorđević trenutno ima veoma zapaženu ulogu u seriji „Zvezdara“, koja se emituje na televiziji „Pink“. Umetnik raskošnog talenta, koji u slobodno vreme voli da peca, dobitnik je nagrada „Petar Banićević“ i „Raša Plaović“ i još trinaest priznanja za dosadašnji pozorišni angažman. Glumca kome je najveća podrška tridesetdvogodišnja supruga Zorana Bećić, inače mlađa koleginica, sa kojom je nedavno proslavio pet godina braka i sa kojom ima šestogodišnju kćerku Petru, publika je zavolela i u serijama „Cvat lipe na Balkanu“ i „Žene sa Dedinja“. U "Zvezdari" tumači „opasnog momka“, što je za njega svojevrsni izazov i zbog čega se i opredelio da postane stalni deo glumačke ekipe.
- Lik vožda, koga glumim u „Zvezdari“, bio je inicijalna kapisla da prihvatim angažman u ovoj seriji. Kad sam otišao na razgovor sa rediteljem Dragoslavom Lazićem i glumicom i PR-om serije Anitom Lazić, u opticaju je bilo više likova koje sam mogao da glumim. Odmah sam se „zakačio” za vožda i, na moju sreću, reditelj je prihvatio moju sugestiju - na početku razgovora za magazin „Hello!“ priča Igor Đorđević.
Atmosfera na snimanju, kao i saradnja sa rediteljem ovog dela i kolegama mu veoma prijaju.
- Na snimanju mi najviše prija pozitivna radna atmosfera, što duže radimo sve bolje funkcionišemo, što je i logično. Koliko ja slušam sugestije reditelja toliko očekujem da i on čuje moje, i upravo takav je odnos između gospodina Lazića i mene. Smatram da je to jedini ispravan odnos glumca i reditelja. Glumac tumači lik i mora mu dati lični pečat, inače bi se pretvorio u, kako je to legendarni Zoran Radmilović samoironično rekao “izvođača glumačkih radova”. S druge strane, reditelj ili pisac kao autori celokupnog projekta i on, da se slikarski izrazim, postavlja ram u kome se slika - ističe Đorđević kome je uloga "kriminalca" vrlo simpatična i nada se da će se i gledaocima dopasti.
- O tome da li mi je nešto “leglo” ili ne najtačnije odgovara publika. Gledalac ima poslednju reč, to može da zvuči i ulagivački, ali je istina. Davno sam još u pozorištu naučio da subjektivni osećaj može da prevari. Ispostavilo se da je neke predstave, za koje smo u toku priprema mislili da će biti hit, publika “mlako” primila. Desi se da one druge, koje smo radili, mučeći se, i sa zebnjom ih završili, na premijeri budu “pravi bum” i dožive sto i više izvođenja. Što se tiče sličnosti između mene i lika vožda koji u seriju tumačim, mogu da kažem da je moja generacija svoje tinejdžerske dane iživela devedesetih godina kada je "dizelaštvo" rođeno i bilo u punom zamahu. U to vreme momci su se dokazivali utokama. Hteli ili ne, morali ste da budete deo toga jer je alternativa bila nejaki ostareli pank, pun droge, ili teški narodnjački šoder. U to vreme bio sam kao reper, slušao sam grupu “Beastie Boys” i “gangster rep” i družio sam se sa mnogim voždovima iz mog kraja. Malo sam u tome imao “učešća”, više sam posmatrao iz prvog reda - simpatično priznaje dobitnik „Zoranovog brka“.
Igorova supruga Zorana Bećić takođe je deo stalne glumačke postave u seriji "Zvezdara", tako da su supružnici u prilici da sarađuju.
- Kada plovite istim čamcem u životu, dobro je da ne morate da ga napuštate ni na poslu. "Veslamo" u istom pravcu, a i možemo zajedno da učimo tekst. U ovakvom poslu kakav je naš, uvek je potreban dobronameran pogled sa strane - metaforično se izražava Igor, koji ne krije da supruzi rado donosi kafu u krevet.
- Istina je da svojoj ženi donosim kafu u krevet, ali ne vidim ništa romantično u tome budući da Zorana ima nizak pritisak i kafa joj je neophodna da bi funkcionisala. Eto, ovako se romantika ubija, a samo jednim cvetom uz kafu ponovo je tu. Romantika nije ništa drugo nego da ženi koju voliš pokloniš nešto više pažnje od neophodnog, što nimalo nije teško - priča poznati umetnik koji u slobodno vreme voli da peca.
- Pecanje je moja strast, volim i da čitam, ali uglavnom je to usko vezano sa onim što trenutno radim u pozorištu, a i čitanje ne doživljavam kao hobi već kao posao - kaže Igor i ističe da nema neostvarenih i nerealnih želja u glumi.
- U ovakvom vremenu vrlo je važno da negde pripadate, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog stalne plate i zdravstvenog osiguranja. Šalu na stranu, ne osećam se prijatno kad pročitam u novinama duhovitosti, kao, na primer, da Narodno pozorište zovu “institut za majku i dete”, aludirajući na novoprimljene kolege. I uvek se sa tugom podsetim, posle promene vlasti, koliko je Narodno pozorište usko povezano sa državnom politikom u kulturi, to jeste možda prirodna, ali meni uvek neprijatna činjenica, jer svaki, i najmanji, upliv vlasti u umetnost “miriše" na propagandu. Ne mora tako da bude, ali da vidimo. Nova uprava je krenula vrlo ambiciozno u narednu sezonu, i ja sam deo projekta pa ćemo videti kako će sve to izgledati. Od uloga, da budem iskren, ne priželjkujem nijednu. Nikad se tom vrstom želja nisam bavio, već sam usredsređen na ono što trenutno radim, sa željom da uvek vrhunski odigram ulogu. Što se velikih produkcija tiče, dešavaju se toliko retko da je glupo čekati ih. Ako dođe, dobro došlo - kaže na kraju Igor Đorđević koji je trenutno angažovan i van granica naše zemlje. Glumi u Hrvatskoj, u Rijeci, u predstavi “Mirandolina” Karla Goldonija.

Tekst: Jelena Popović, Life Content
Foto: Janko Petković, Life Content
Mesto snimanja: Narodno pozorište, Beograd

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin