Mira Furlan: Verujem u ljubav za ceo život

Mira Furlan: Verujem u ljubav za ceo život

Autor: | 15/04/2013

0


Posle pet godina otkako je Miki Manojlović osnovao Radionicu za integracije, u tom jedinstvenom kulturnom centru biće postavljen komad za koji je scenario napisala proslavljena glumica Mira Furlan. Premijerno izvođenje predstave "Dok nas smrt ne razdvoji“ zakazano je za 25. april. Ekipa koja učestvuje u stvaranju dramskog prvenca Mire Furlan je izuzetna, angažovane su glumice Anita Mančić i Jelena Đuričić, studentkinja glume Jovana Gavrilović, dok je reditelj Miki Manojlović, a saradnik za jezik i scenski govor Bogdan Diklić. Radnja komada smeštena je na našim prostorima sedamdesetih godina prošlog veka. Komad prati životne priče tri generacije žena: bake, majke i unuke. Pored raskošnog glumačkog talenta Mira je pokazala da je jednako umešna i u pisanju. Do sada je objavila nekoliko knjiga koje su čitalačka publika i kritika izuzetno prihvatili. Iako je još davnih devedesetih sa suprugom Goranom Gajićem emigrirala u Ameriku, gde je postigla uspeh i izgradila stabilnu karijeru, glumicu sve češće vuče domovina i prijateljstva koja na ovim prostorima neguje. Posvećena majka četrnaestogodišnjeg Marka Lava sa porodicom živi u Los Anđelesu, ali ne zaboravlja svoje korene. Smatra da se najbolji projekti rađaju iz prisnosti, razumevanja i međusobnog poštovanja.
- Projekat "Dok nas smrt ne razdvoji" desio se iz prijateljstva, a to je jedna od najvažnijih stvari na svetu. Komad je napisan iz moje potrebe da se pozabavim prošlošću. Svako u ekipi ima svoj razlog zbog koga je prihvatio da bude deo projekta, a te razloge ću otkriti tek kada budem gledala predstavu. Osim Mikija, nikoga u ekipi ne poznajem. Za mene će ovo biti uzbudljiv događaj jer ću upoznati nove, po svim pričama, divne glumice koje su ovom tekstu poklonile svoje vreme i talenat, na čemu sam im svima beskrajno zahvalna. Mikijev angažman na ovom projektu za mene je od neprocenjive vrednosti.

Pre tri godine Miki Manojlović imao je priliku da pročita tekst za predstavu "Dok nas smrt ne razdvoji", ali glumački dvojac je čekao pravi trenutak da realizuje zajednički projekat.
- Čini mi se da je Miki prava osoba za ovaj komad iz milion razloga. Navešću njegov senzibilitet, inteligenciju i dobrotu, kao i poznavanje vremena i mesta u kome se događa priča ovog komada - kaže za "Hello!" vrsna umetnica.
Pedesetšestogodišnja Mira Furlan u skladnom je braku sa rediteljem Goranom Gajićem, koga je upoznala 1986. godine u Puli, od kada su nerazdvojni. Dvadeset sedam godina posle sudbinskog susreta sa suprugom glumica još veruje u ljubav i rečenicu koja je i naslov njene predstave.
- Verujem u ljubav "dok nas smrt ne razdvoji". Neke veze ništa na ovom svetu ne može prekinuti, osim smrti. Ni ona ponekad nije dovoljno jaka. Ponekad, mada retko, ljubav odnese pobedu. Čak i nad smrću - konstatuje.
Predstave "Dok nas smrt ne razdvoji" i "Radionica za integracije" izuzetno su važne za osobe sa invaliditetom, kojima su ovaj kulturni centar i dešavanja u njemu i namenjeni. Humana ideja da se osnuje ovakav prostor i pokrene ova vrsta inicijative brzo je naišla na razumevanje. Slabovide osobe i osobe sa invaliditetom biće najvažniji deo ovog projekta jer su se oko ideje o njihovoj integraciji u sve društvene tokove i, konkretno, umetnost okupili doajeni srpskog glumišta kao što je Mira Furlan.

Tekst: Life Content, Jelena Vlahović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin