Margaret Tačer: Odlazak „gvozdene lejdi“

Margaret Tačer: Odlazak „gvozdene lejdi“

Autor: | 08/04/2013

0

Konzervativna političarka i prva premijerka Velike Britanije Margaret Tačer preminula je danas u Londonu u 87. godini, od posledica moždanog udara.
I pored toga što je poznato da je čuvena "glozdena lejdi" bila osetljivog zdravlja tokom poslednjih godina, njena smrt iznenadila je britansku i svetsku javnost.
- Sa velikom tugom Mark i Kerol Tačer objavljuju da je njihova majka, baronesa Tačer jutros preminula nakon što je doživela moždani udar – izjavila je portparolka nekadašnje premijerke.
Trenutni premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio je saučešće porodici "velikog vođe, velike premijerke i velike Britanke", dok je kraljica Elizabeta poslala privatnu poruku iz Bakingemske palate. Predsednik SAD Barak Obama objavio je da je svet izgubio jednog od najvećih prvaka slobode i oslobođenja, dok je Amerika izgubila velikog prijatelja.
Poznata kao "Gvozdena lejdi", Margaret je postala premijerka 1979. godine, u vreme kada je zemlju potresala velika kriza. Donosila je teške i nepopularne odluke, ali je uživala i široku naklonost javnosti. Ubrzo je uspela da transformiše naciju i da postane jedna od najuticajnijih lidera zapadnih zemalja. Sa vlasti se povukla 1990. godine, a 11-godišnji boravak u Dauning stritu najduži je mandat koji je poveren nekom premijeru u 20. veku.
Tokom poslednjih desetak godina, njeno zdravlje je ozbiljno narušeno nakon gubitka kratkoročnog pamćenja i nekoliko moždanih udara. Poslednjih meseci života stanovala je u hotelu "Ric" u centru Londona, ali nije poznato da li je tamo preminula.
Ona neće imati državnu sahranu u skladu sa njenim željama, naveo je Dauning strit.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin