Pomorandža: Izvor zdravlja i lepote

Pomorandža: Izvor zdravlja i lepote

Autor: | 21/02/2013

0

Iako je južno voće, pomorandža (Citrus aurantium) kod nas je odomaćena koliko i jabuka. Narod oduvek zna da je dobra za oporavak bolesnika, a jedini izuzetak su osobe sa gastritisom i problemima sa žučnom kesom koji ovo voće loše podnose.
Kod pomorandže je, inače, sve korisno – kora, plod i cvet, pa je i u konzumiranju široko zastupljena.

U Nepalu se, primera radi, pomorandža jede cela, zajedno sa korom, dok je u Avganistanu trpeza bez ove voćke nezamisliva. Sokom od pomorandže prelivaju se variva i meso, radi boljeg ukusa i radi boljeg varenja.
A delikatesni desert Švajcaraca su kriške pomorandže prelivene slatkom pavlakom. U antičkim vremenima zvali su je voćem bogova, pri čemu ih je Herkul posebno obožavao, jer su mu davale snagu.

Plod pomorandže je izuzetno ukusan. Sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Za pušače vitamin C ima posebnu važnost. Stoga, ako pušite, živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor, salatu ne treba začiniti uljem, već sokom od pomorandže. Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je izuzetno zdravstveno korisna.
Međutim, treba voditi računa o termolabilnosti vitamina C, što znači da pomorandžu treba jesti svežu, a ne prerađenu u vidu, recimo, marmelade.

Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije. To je zato što kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Zna se još od davnina da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.
Osim toga, stručnjaci laboratorija Organizacije za naučna istraživanja Komonvelta u Australiji otkrili su da bar jedna pomorandža dnevno uneta u organizam, može biti uspešna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma. Oni tvrde da rizik obolevanja od karcinoma usne duplje, grla, glasnih žica i organa za varenje može biti prepolovljen zahvaljujući ovoj voćki.
A ukoliko se jedna pomorandža doda na pet uobičajenih redovnih obroka sa voćem i povrćem u toku dana, preporučenih od stručnjaka, smanjiće se i rizik od srčanog i moždanog udara za 19 odsto.

Istraživač profesor dr Ketrin Begharst naglasila je da pomorandže imaju najveći procenat antioksidanasa od sveg voća. Imaju i više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, više od 60 flavonoida, za koje je već dokazano da poseduju antizapaljenske i antitumorske sastojke, kao i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara.

Ova lekovita voćka poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu.
Osim toga, svakodnevno konzumiranje ovog voća predstavlja dobru zaštitu neurona u mozgu i kičmenoj moždini.

Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.

Konzumiranje po pola čaše soka pomorandže pre jela tri puta dnevno, u sedmodnevnom trajanju, oteraće respiratorne infekcije, tvrde zagovornici tradicionalnog načina lečenja. Protiv prehlade treba piti četiri čaše dnevno, sve dok se stanje ne poboljša.

Nekada su Francuskinje svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake pomorandžinom korom, pa nije ni čudo što su danas ekstrakti ovog voća nezaobilazni sastojak kozmetičkih preparata i parfema.

Eterično ulje je duša i životni sok biljke, u kojem se krije snaga mirisa i njena lekovita moć. A eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i ćelije kože, a suvoj koži posebno prija.

Izvor: Novosti
Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: pomorandža

Najnovije vesti