Muškarci više pate kad se razbole

Muškarci više pate kad se razbole

Autor: | 31/01/2013

0

Iako žene misle da je u pitanju samo gluma kako bi dobile njihovo saosećanje, muškarci ipak pate više kada imaju grip, tvrdi dr Amanda Elison sa Univerziteta Duram.

Amanda tvrdi kako muškarci imaju veći broj receptora za temperaturu u mozgu od žena, što dovodi do toga da ih znatno više pogađaju posledice gripa. Ova razlika nalazi se u delu mozga koji kontroliše veliki broj telesnih mehanizama, uključujući i temperaturu. U detinjstvu, oba pola reaguju isto na prehladu, međutim, kada muškarci uđu u pubertet testosteron počinje da utiče na to područje čineći ga većim kod muškaraca.

- Kada se prehladite, jedna od stvari koja se dešava jeste povećanje telesne temperature kako bi se telo odbranilo od bolesti pošto virus ne može da preživi visoku temperaturu. Kada je naš imuni sistem napadnut, određeni deo mozga povećava temperaturu da bi se telo odbranilo - smatra dr Elison i dodaje da muškarci imaju znatno više temperaturnih receptora tako da je kod njih temperatura tela znatno viša.

Ranija istraživanja takođe su ukazivala na to da određene bolesti muškarce pogađaju jače, ali su otkrića, bazirana na testovima na miševima, odbačena.

Izvor: Novosti

Foto: Freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin