Dragoslav Lazić i Dragana Turkalj: Naša duga borba za potomstvo

Dragoslav Lazić i Dragana Turkalj: Naša duga borba za potomstvo

Autor: | 31/01/2013

0


Da za ljubav i potomstvo nikada nije kasno svedoči romantična i bajkovita životna priča našeg poznatog reditelja i scenariste Dragoslava Lazića i njegove supruge, glumice Dragane Turkalj. Posle osamnaest godina veze i petnaest godina braka ovaj popularni par početkom oktobra prošle godine doživeo je jedan od najsrećnijih trenutaka u životu. Četrdesetčetvorogodišnja glumica prvi put, a sedamdesetšestogodišnji reditelj peti put u životu ostvarili su se u ulozi roditelja i dobili predivne blizance - kćerku Iskru i sina Lazara. Iako su trenutno preokupirani poslovnim obavezama, budući da se trenutno na televiziji "Pink" emituje serija "Zvezdara", čiji je Dragoslav reditelj i scenarista, a Dragana ima jednu od zapaženijih uloga, ponosni roditelji deluju odmorno i srećno. Poletno i raspoloženo sa bebama u naručju ušetali su u hotel "Belgrade Art" gde je bilo zakazano slikanje za magazin "Hello!". Potpuno otvoreno i iskreno ispričali su svoju životnu dramu kroz koju su prošli u borbi za potomstvo. Budući da je njihova priča imala srećan završetak osmeh sa lica ovog popularnog para nije nestao nijednog trena.
- Kako da ne budemo srećni i nasmejani kada smo našu „zlatnu decu“ čekali čitavu jednu deceniju. Ništa nam nije teško. Posao i privatnost savršeno uklapamo - počinje razgovor za naš magazin glumica Dragana Turkalj, a na njene reči se nadovezuje suprug Dragoslav:
- Moja supruga Dragana, osim što je savesna majka, izuzetno je vredna i odlično organizovana žena. Sve stiže i ono što je najbitnije ima razumevanja za moj posao. Zahvaljujući njoj u našoj kući i braku sve savršeno funkcioniše. Bez obzira što je prebukirana obavezama, Dragana mene maksimalno štedi, imam vremena da spavam, da se odmorim i da radim na kompjuteru. Svakodnevno odlazim na snimanja i u montažu. Zahvaljujući mojoj supruzi nijednog trenutka nisam bio u dilemi da li deca i posao mogu da idu zajedno. Sve može kad imate ovakvu ženu pored sebe. Radost koju nam naša deca pružaju toliko je velika da nam ništa nije teško - iskreno priča reditelj serije „Ljubav na seksi način“ i filmskog serijala „Sekula i njegove žene“.
Bez obzira na trenutnu preokupiranost poslom i njegove godine, Dragoslav kaže da se nije pribojavao velike odgovornosti koja ga je čekala po rođenju blizanaca. S obzirom na to da ima odlične gene i da je njegov pradeda doživeo sto tri godine, a otac u maju slavi stoti rođendan, seamdesetšestogodišnji scenarista se nada da će dugo još raditi i uživati u odgajanju svojih tromesečnih beba.
- Imam sjajne gene. Moj pradeda je doživeo sto tri godine, a otac koji trenutno ima devedeset devet prvi je stigao iz Jagodine kada je saznao da je moja supruga posle petnaest dana izašla iz porodilišta. U maju slavi stoti rođendan. Verujem da ću i ja kao njihov naslednik doživeti te godine - kroz osmeh kaže Dragoslav Lazić.
Dragana ističe da je trenutak kada je otac njenog supruga prvi put uzeo bebe u naručje bio vrlo emotivan.
- Otac mog supruga se rasplakao kada je uzeo bebe u naručje. Rekao mi je: „Snajka veoma sam zadovoljan kako čuvaš decu. Samo tako nastavi, dobro napreduju, a ja neću da žurim jer kad se Laza bude ženio, ja hoću da igramo kolo“. I, naravno, poželeo je da se slika sa njegovim najmlađim unucima na isti način kao što se Dragoslav fotografisao sa blizancima za novine. On je jedan izuzetno plemenit čovek i mentalno je veoma jak - kaže šarmantna glumica.
Ponosni otac, usprešni scenarista i reditelj već ima troje odrasle dece iz prethodnih brakova, koji su i sami roditelji. Sin Zoran ima troje, Katarina dvoje, a glumica Anita Lazić jedno dete. Samo mesec dana pre nego što je dobio blizance Dragoslav je postao pradeda. Srednji Zoranov sin dobio je kćerku. I pored tolikog roditeljskog iskustva poznati umetnik kaže da je i dalje fantastičan osećaj držate bebe u rukama.
- Taj osećaj je dobar pre svega zbog moje supruge Dragane. Ja imam troje starije dece i poznat mi je osećaj roditeljstva. Dragana i ja smo zajedno osamnaest godina. Ona je mlađa žena, a prvenstveno je divan čovek koji zaslužuje da ima decu. Na početku smo se trudili da prirodnim putem dobijemo potomstvo. Doktori su tvrdili da je sa našim zdravljem sve u redu i da nastavimo da pokušavamo. Ali, jedostavno, nije išlo, pa smo započeli proces vantelesne oplodnje. U našoj zemlji smo prošli kroz jedan zaista težak, mukotrpan period, pogotovo za Draganu. Sreća nam se osmehnula tek kada smo otišli u Prag - iskren je reditelj.
Za razliku od većine javnih ličnosti koje kriju da su se zahvaljujući vantelesnoj oplodnji ostvarile u ulozi roditelja, glumica i supruga reditelja Dragoslava Lazića najiskrenije govori o toj temi i o svom bolu i sreći kroz koje je prolazila kako bi postala majka.
- Uz mog supruga, izuzetno karakternog i čvrstog muškarca, shvatila sam da ništa nije sramota. Ja sam uz njega sazrevala, budući da sam ga upoznala kada sam imala svega dvadeset šest godina, dok je on iza sebe imao ceo jedan ili više života. Dragoslav me je naučio da volim, da budem strpljiva i da se nadam. Pošto nismo uspevali da se prirodnim putem ostvarimo u ulozi roditelja, posle bezbroj pokušaja počeli smo ozbiljnu akciju vantelesne oplodnje. Budući da su pokušaji bili uzaludni, polako sam sve dublje padala u očaj. Često sam se pitala zašto sam kažnjena i čime sam zaslužila da mi se sve ovo dešava. Osim te patnje, brzo sam izgubila oba roditelja, što je bio dodatni bol koji je produbljivao moju patnju. Nosila sam puno tuge, a sve to vreme Dragoslav je bio uz mene. U trenucima kada sam pomišljala da pokušaji da putem veštačke oplodnje dobijemo dete više nema smisla, Dragoslav je insistirao da nastavimo i da ne odustajemo. Boli svaki neuspeh, a moj suprug je bio svedok svih mojih patnji. On je psihički veom jak, smiren i ima dugoročne planove koje uvek ostvari, dok sam ja sklona da patim i dramim. Dragoslavljeva mnogobrojna porodica me je od početka naše veze lepo prihvatila. Njihov porodični prosperitet me je uvek činio srećnom. Jednom prilikom moja kuma Lula, inače supruga Bate Živojinovića mi je, pošto sam se ostvarila kao majka, rekla: „Mogu samo da zamislim kako ti je bilo da gledaš kako se Dragoslavljeva deca udaju, rađaju, dobijaju svoju decu, a ti toliko želiš potomstvo a ne možeš da ga dobiješ“. Zaista je bilo tako, bila sam vrlo tužna. Ne želim da me neko pogrešno shvati, ja sam se iskreno radovala njihovoj sreći, ali nisam mogla da shvatim zašto Bog meni ne podari dete. Jedan od težih perioda mi je bio kada smo se Dragoslav i ja preselili u novi stan. Očekujući prinovu, jednu sobu smo opremili za bebu, a pošto bebe nije bilo, tu sobu smo preuredili za gostinsku, a sve igračke i dečje stvari, koje sam unapred kupila, poklanjala sam drugim mališanima. To je bilo zaista teško. I zbog toga, sada kada sam postala majka, svojom pričom želim da pomognem ženama koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju. Želim da im kažem da nikako ne smeju da gube nadu. Nama je od presudne pomoći bio odlazak kod doktorke Sonje Lazarovski u Prag. Pre toga, dragocen mi je bio boravak u manastiru Koporin gde sam osetila veliki mir. Na našu sreću, u „zlatnom gradu Karla Velikog“, posle jedanaest godina čekanja, rezultat je bio pozitivan. Ostala sam u drugom stanju. Kada sam saznala za trudnoću, bila sam preplašena. Dragoslav je odmah tu srećnu vest saopštio najmilijima, dok sam ja ćutala. Prosto nisam mogla da poverujem da se to meni dešava, plašila sam se da nešto ne izbaksuziram. Sada sam zaista srećna i naročito sam oduševljna kako je Dragoslav, kako vreme prolazi, sve više privržen našim bebama. Ustaje noću kada ih čuje, kupa ih i uživa u zajedničkoj šetnji - radosno govori Dragana.
I pored najslađeg posla na svetu, odgajanju dece Dagoslav je kao reditelj i scenarista angažovan na snimanju serije „Zvezdara“ na televiziji „Pink“.
- „Zvezdara“ daje jedan dubinski pogled na trenutnu situaciju na naš život i na ono što nas okružuje. Mislim da su gledaoci željni takve drame jer im je dosta i indijskih i turskih serija. Oni hoće da na televiziji vide našeg čoveka, čiji je život protkan ljubavnim zapletima i bankarskim dugovanjima. Serija sadrži jednu prilično oštru, satiričnu notu prema jednoj političkoj moći i njenoj povezanosti sa kriminalom. Ideja za seriju nastala je u jednom selu na obali Save, gde Dragana ima kuću. Uživali smo na obali, atmosfera je bila romantična, zalazak sunca, i moja supruga mi reče da bi bilo dobro da napravim jednu toplu ljudsku seriju. U šali sam rekao da je prihvaćena njena sugestija budući da ju je ona naručila. Posle nekoliko dana intenzivno sam počeo da razmišljma i da pišem seriju - priča Dragoslav i ističe da glumačku ekipu bira sam uz blagu sugestiju supruge Dragane i kćerke Anite Lazić, koje takođe glume u seriji „Zvezdara“. Reditelj kaže da njih dve ne uživaju privilegovan položaj na setu.
- Imam sreću da sam za seriju „Zvezdara“ izabrao sjajnu glumačku ekipu. U lepezu likova uključio sam i neke starije glumce koji nisu dovoljno eksploatisani, a i neke iz srednje generacije, koji su značajne uloge odigrali u pozorištu. Mislim da je to dobar potez jer sam siguran da se publika uželela novih lica. Glumce cenim kao ličnosti, ne ponašam se prema njima kao da smo u marionetskom pozorištu gde lutke pomerate kako vam volja. Dobra glumačka podela je pola uspeha, ali sam vrlo strog kada se ne radi kako bi trebalo. Kada sve funkcioniše dobro, onda sam najzadovoljniji jer tokom snimanja mogu da sedim, da pijem čaj ili domaću rakiju. Što se tiče Anite i Dragane mi smo odavno uhodana ekipa. Veoma su disciplinovane i poslušne, one razumeju mene, ja razumem njih i lakše mi je da sa njima sarađujem u odnosu na druge glumce. Na snimanju moram da budem pažljiviji prema njima jer su osetljive, a, sa druge strane, ljudi su kritičniji i skeptičniji prema njima nego prema drugim glumcima. Zbog toga izbegavam da ih kritikujem javno, nego im kasnije na lep način objasnim gde su pogrešile. Priznajem da nekada malo povisim ton, kada ima potrebe da ih malo razmrdam - iskren je tvorac serije „Seljaci“ koji je prošle godine proslavio pet decenija rada.
Dragana, koja u seriji "Zvezdara" tumači lik bankarskog egzekutora, to jest uterivača dugova, veoma je zadovoljna ulogom.
- Tokom trudnoće sam se ugojila svega deset kilograma, a kada sam izašla iz bolnice, imala sam petnaest kilograma manje. Kad me je suprug video, rekao je: „Odlično izgledaš, možeš odmah pred kameru“. Tako sam svega tri dana posle izlaska iz porodilišta počela da glumim. Na moju sreću, u čuvanju beba imam veliku pomoć članova naše familije. Iako moj suprug režira seriju „Zvezdara“, na setu sam samo glumica i nemam privilegovan položaj. Iskreno strepim od suprugovih saveta, ali ih doživljavam kao korisne. Sa njegovom kćerkom Anitom imam savršen odnos i prija mi što radimo zajedno - priča četrdesetčetvorogodišnja glumica.
U maju ili junu Dragoslav i Dragana planiraju da krste blizance. Veruju da će se njihov venčani kum, legendarni glumac Velimir - Bata Živojinović dovoljno oporaviti i da će biti u prilici da ksrti njihovu decu.
- Bata Živojinović je venčao Draganu i mene. Voleo bih da se on dovoljno oporavi i da krsti naše blizance u manastiru Korporin. Nedavno sam imao priliku i da preko telefona razgovaram sa njim. Usporeno govori, ali sam se toliko obradovao jer se njegovo zdravstveno stanje popravlja. Normalno smo pričali, on me je pitao za decu i Draganu. Dogovorili smo se da ga ovih dana svi zajedno posetimo u Selters banji. Ukoliko on ne bude bio u prilici da prisustvuje činu krštenja naše dece, ta čast pripašće njegovoj supruzi Luli - na kraju razgovora za magazin "Hello!" kaže Dragoslav Lazić.

Tekst: Life Content, Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin