Zelena - boja godine

Zelena - boja godine

Autor: | 12/01/2013

0

Zelena je boja koja će u 2013. inspirisati svet mode, dekoracije, lepote, ali i cvećare, gastronomske stručnjake i sva preduzeća koja su u vezi sa potrošnjom.
Kao i svake godine, američki Panton Kolor Institut, specijalizovan za boje, određuje boju godine. Odluka se donosi na osnovu trendova u industrjiji dizajna, tako da je to ovoga puta zelena. Jednom rečju gledaćemo svet u zelenom, piše francuski "Parizjen".
Smaragdna već osvaja garderobu, posuđe, nameštaj, pa i automobile. Tonovi zelene boje viđeni su na prolećnim kolekcijama za ovu godinu kod "Valentina", "Dolče i Gabana", "Marni" i drugih brendova.
Nakon narandžasto-crvene u 2012, ovo je jedna mirnija boja koju stručnjaci opisuju kao nežnu, svežu, sponatnu i prirodnu, koja nosi različita značenja, simbolišući veru, ali ponekad i sujeverje. Neki će je zato preporučivati i protiv zle sreće.
Na televiziji se, takođe, snažno savetuje odevanje u zeleno.
Zelena boja sa svim svojim nijansama, od smaragdne, maslinaste, nijanse žada do tamnozelene, jeste odlična ideja za godinu pred nama, ističe list, jer, pre svega, simbolizuje nadu i mladost. Podstiče osećaj blagostanja, ravnoteže i haromonije, ali isto tako asocira i na ekologiju.
- Zelena je najprisutnija boja u prirodi, ljudsko oko je vidi najviše od svih drugih boja iz spektra - podseća Leatris Ajzman, izvršni direktor Panton Kolor Instituta.

Izvor: Tanjug

Foto: Ilustracija

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Pročitajte još