Miki Jevremović ponovo ostao bez nacionalne penzije

Miki Jevremović ponovo ostao bez nacionalne penzije

Autor: | 11/01/2013

0

Posle višemesečnih natezanja, žestokih svađa i političkih pritisaka na članove komisije, konačno je saopšten spisak od 50 imena umetnika dobitnika nacionalnih penzija. Iako je u ministrastvu kulture novinaru "Vesti" u utorak rečeno da spisak neće biti poznat još desetak dana, komisija za dodelu nacionalnih penzija za doprinos kulturi istog dana predala je spisak sa 50 imena na verifikaciju Bratislavu Petkoviću ministru kulture. Dobitnici nacionalnih penzija iz oblasti muzičkog stvaralaštva su: Fejat Sejdić, Vojkan Borisavljević, Slobodan Atanacković, Olivera Katarina, Predrag Živković Tozovac, Minja Subota, Ivana Trišić i Vera Zloković.
Miki Jevremović
 ne krije da je razočaran što je njegovo ime ponovo ispalo sa spiska, iako su pojedini članovi komisije rekli da on mora biti prioritet za narednu godinu.
- Neverovatno! Čuo sam sasvim drugu priču, u šoku sam. Praktično, bio sam prva rezerva, trebalo je da je to gotova stvar... Počinjem da sumnjam u sebe. Možda nisam ni zaslužio nacionalnu penziju, možda sam samo sanjao silne nagrade, priznanja i uspehe? Besmisleno je da više pričam šta sam učinio za našu muziku i kulturu. Očigledno da to nije vredno kao nečije političke veze. Ne razumem šta se ovo dešava - kaže Jevremović koji je sedam puta podnosio zahtev za nacionalnu penziju.
Što se tiče glumaca, dobitnici nacionalnih penzija su: Predrag - Miki Manojlović, Predrag Ejdus, Živomir Joković, Krunoslav Simić, Milan - Lane Gutović, Dragan Tomić, Božidar Stošić, Dragoljub Čumić, Ivan Bekjarev, Goran Sultanović i Ljiljana Dragutinović.
Nacionalne penzije dobili su i reditelji: Slobodan Šijan, Dejan Đurović, Dragoslav Lazić i Srboljub Božinović. Ostali dobitnici su iz drugih oblasti kulture, a članovi komisije ističu da su jednoglasno odlučili da na planirani spisak od 45 imena dodaju još pet zaslužnih umetnika. Članovi komisije poručuju da su zauzeli jedinstven stav da Komisija neće priznati eventualnu dopunu spiska od strane članova Vlade, kao što je to bilo ranijih godina.
Nacionalne penzije dodeljuju se od 2007. godine i od početka su kamen spoticanja među umetnicima. Glumci se bune što ih dobijaju pevači, pevači se žale na druge umetnike i kolege i tako ukrug. Nacionalna penzija u visini od 50.000 dinara (oko 450 evra) dobija se kao dodatak na ostvarenu, osnovnu penziju i mnogim umetnicima je spas u poznim godinama.

Izvor: Vesti-online

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti