Novak Đoković: Nedostaje mi proslava Božića u Srbiji

Novak Đoković: Nedostaje mi proslava Božića u Srbiji

Autor: | 07/01/2013

0

Najbolji teniser sveta slavi Božić u Australiji. Iako je hiljadama kilometara udaljen od kuće, Novak Đoković je spreman da na pravi način proslavi jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Najbolji teniser sveta priča o tome koliko mu je zapravo teško što će badnjak paliti u Australiji, a ne, recimo, u društvu kompletne porodice na Kopaoniku, gde je provodio najradosnije dečačke dane.
- Uspem na neki način da se prilagodim ovom velikom prazniku. Poslednjih godina Božić dočekujem u Australiji, u kojoj ima puno pravoslavnih crkava. Prošle godine sam bio na službi u Hramu Svetog Save. Moj tim i ja uvek zamolimo osoblje hotela da nam prilagodi jelovnik i spremi večeru za Badnje veče i ručak za Božić, onako kako se to kod nas radi. Nažalost, ništa ne može da zameniti atmosferu u kući zbog koje je Božić poseban praznik.
Kako se proslavljao Božić u porodici Đoković kada nisi morao toliko da putuješ?
- Tradicionalno, kao i u drugim kućama, sve počinje Badnje večeri. Uveče bismo išli na liturgiju i palili badnjake, što je bio poseban doživljaj jer se gomila nas okupi oko vatre. A Božić smo uglavnom provodili svi zajedno na Kopaoniku: baka, deka, stric, tetka, teča, sestrice.
Kao hrišćaninu, šta tebi lično znači ovaj praznik?
- Mir, vera i sloga. Božić je praznik praštanja i nade. Vere u bolje sutra i bolje ljude.
A da li si ikada sa ocem išao da sečeš Badnjak?
- Kako da ne. I braća i ja. Kada smo bili mali i kada smo Božić provodili na Kopaoniku, to je bio poseban ritual.
Jesi li bio u Jerusalimu?
- Bio sam u Jerusalimu sa Jelenom pre nekoliko godina i imao sam priliku da prođem putem gde je Isus Hrist nosio krst na leđima do mesta raspeća. Takođe sam bio u crkvi i video gde je njegovo telo bilo položeno. To mi je jedno od najdražih iskustava i planiram da se vratim tamo.
Da li su se neki drugi teniseri sa ATP tura u početku možda čudili sto Božić proslavljaš 7. januara?
- Jesu, u početku su se čudili i pitali zbog čega je to tako, ali sada znaju.

Izvor: Alo

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin