Kemal Monteno: Nemam tremu pred koncert u rodnom gradu

Kemal Monteno: Nemam tremu pred koncert u rodnom gradu

Autor: | 27/11/2012

0

Pauza ozbiljnih zdravstvenih problema, operacije srca i tromesečnog oporavka Kemal Monteno (64) vratio se nastupima i radi punom parom. Kako kaže, to što nije pevao deset meseci teško mu je palo, posebno što ga očekuje i transplantacija bubrega i nova pauza dok se ne oporavi. Ali, dok ponovo ne legne na operacioni sto ima brojne nastupe, pa ne razmišlja o tome šta ga čeka kad ponovo bude u bolesničkoj postelji.
- Super se osećam. Dobro sam kad se spolja gleda, a unutra i ne zavirujem. Sa bubrezima nije baš u redu, ali idem na dijalizu. A, srce mi je sada - dobro, a nadam se da će tako biti i ubuduće. Po dogovoru sa lekarima od januara sam na prioritetnoj listi za transplantaciju bubrega. Mislim da će to sve brzo da ide. Nisam opterećen i ne razmišljam o tome kako će sve proći. Ne plašim se, jer sam video kako je jedna složena operacija srca rutinska za velike stručnjake, tako da verujem da ni za transplantaciju bubrega neće biti problema. Radim koncerte, jer nisam radio deset meseci posle operacije, a sigurno neću raditi ni pet, šest meseci posle transplantacije. Moja porodica i ja živimo od mog pevanja i treba da zaradim - kaže Kemal.
Da li ste i koliko promenili životne navike posle zdravstvenih problema koje ste imali?
- Prema onome što su doktori rekli ništa ne bih smeo. Ne smeš slatko zbog šećera, slano zbog bubrega, voće zbog kalijuma. Pušim i pijem kafu, jer kod nas se kafa ne može popiti bez cigarete. Doktori se čude. A, šta da se radi - navika je navika.
Posle beogradskog koncerta imali ste još pet nastupa u Srbiji, a kada će naši zemljaci u dijaspori moći da vas vide?
- U dijaspori nisam zaista dugo pevao. Na poziv mojih prijatelja iz kulturnog centra Helse iz Ciriha u ovom gradu ću nastupati 8. decembra, a koncert smo nazvali "Jedne noći u decembru". Čuo sam da će na moj nastup doći ugledni ljudi - doktori, predstavnici ambasade. Mnogo me raduje što ću konačno zapevati i našim ljudima koji žive u dijaspori, a ja im obećavam odličan provod. Nemam tremu, a što i da je imam. Pa meni je sva publika ista. Isto se ponašam i u Beogradu, Nišu, Pančevu, Sarajevu, Zagrebu... Isto mi je kad pevam pred 50 i pred 500 ljudi. Jedino što može da me iznervira je kad zakaže tehnika, na primer razglas. A, sve ostalo ide rutinski. Na sceni sam opušten, spontan, a bitno mi je i da publika bude opuštena - kaže Kemal.
A, pre Ciriha tačnije za koji dan imaćete koncert i u rodnom gradu?
- Da, evo mene posle 10 godina u mom rodnom Sarajevu. Pevam u Zetri, a gosti će mi biti Zdravko Čolić, Severina Vučković, Goran Bregović, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Dušan Svilar. Trebalo bi i Arsen da dođe, ali nisam siguran. Sve zavisi kako će se osećati. Pratiće me orkestar Vojkana Borisavljevića, tako da je ekipa fantastična i nema razloga da ne bude dobro.
Na pitanje koga vidi kao svog naslednika Kemal kaže:
- Karijeru sam gradio na dobrim pesmama i publika je to prepoznala. Verovatno zbog toga dugo trajem i to je tajna uspeha. U današnjoj hiperprodukciji desi se da ispliva i neki kvalitetan pevač. Mladi Dušan Svilar je primer kako treba da se gradi karijera. On radi onako kako sam ja to radio, polako i tiho bez skandala. Vidi se da uživa u tome što radi, isto kao što sam i ja radio. On mi je veoma drag i doživljavam ga kao sina. I upravo njega vidim kao mog naslednika.

Izvor: Vesti-online

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin