Maja Spenser: Čovek je bogat ako je srećan

Maja Spenser: Čovek je bogat ako je srećan

Autor: | 11/11/2012

0


Upravo zbog toga što je diplomirani politikolog za međunarodne poslove, politika je ne zanima i ne bavi se njome! Možda je zbog toga što joj je politika prilično "fenomenološki jasna", mlada spisateljica Maja Spenser rešila je da se "baci" u vode pune fikcije.
Svoju prvu knjigu "Nepotrebna razmišljanja o potrebama" promovisala je na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a mi smo je, malo po junakinjama iz njenih priča, malo zbog "potrebi o nepotrebnom", prvo pitali da li bi više volela da bude bogata i nesrećna ili siromašna i srećna?
- Bogatstvo, sreća, siromaštvo i nesreća su, po meni, relativni pojmovi. Rekla bih pre da je čovek bogat ako je srećan, a ne obrnuto. Materijalni faktor nije nevažan, ali nije ni garancija za sreću. Ne samo da verujem da stvari ne moraju biti tako podeljene, već verujem da gotovo nikada i nisu. Pronaći meru u svemu jedan je od uslova za sreću, a meru nije uvek lako pronaći.

Koji su vaši uzori u književnosti? Kom piscu iz detinjstva se rado vraćate, a koji književnik je poslednjih godina bio otkrovenje za vas?
- Dostojevski, Andrić, Milan Kundera. Njima se uvek vraćam i svaki put ih čitam sa istim oduševljenjem. Poslednje što sam pročitala je "Bazen" Joko Ogave i veoma mi se dopala.
Vesna Dedić, Jelena Bačić Alimpić ili Iva Štrljić?
- Nisam imala prilike da ih čitam, pa ne mogu dati odgovor.
Junakinje u vašoj knjizi posećuju plastične hirurge... Plastična hirurgija - da ili ne i u vašem privatnom životu?
- Dve junakinje su posetile plastičnog hirurga, jedna jer je imala problem sa samopouzdanjem, a druga jer je bila prinuđena zbog oštećenja lica. Estetski zahvati ne mogu rešiti unutrašnje probleme, osim ako su u pitanju teški fizički deformiteti, i u tom slučaju je to sasvim opravdano. Mislim da se unutrašnje nezadovoljstvo ne može ukloniti na taj način. Međutim, ne osuđujem ljude koji se odlučuju na zahvate plastične hirurguje, to je stvar ličnog izbora, na koji svako ima pravo.
Mora li roman da nudi ili daje odgovore na temu o kojoj govori?
- Mora makar pokušati da pronađe odgovore i da ih ponudi.
U daljem profesionalnom planu vam je da...?
- ... nastavim da pišem i postanem bolja u tome.
Koji je najlepši kompliment koji ste dobili za knjigu, a koje mišljenje vam i nije baš prijalo?
- Najviše me raduje kada čujem da je knjiga čitaocu bila korisna i da mu je na bilo koji način pomogla, jer je s tom svrhom i nastala. Sva mišljenja su dobrodošla, pa tako i ona koja ukazuju na nedostatke, ona su mi takođe dragocena i uvek se trudim da iz njih nešto naučim.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Najnovije vesti