Vitalij Kličko i Andrej Ševčenko: Ulazak u političke vode

Vitalij Kličko i Andrej Ševčenko: Ulazak u političke vode

Autor: | 25/10/2012

0

Dve najveće ukrajinske sportske zvezde, bokser Vitalij Kličko i fudbaler Andrej Ševčenko, među kandidatima su za poslanike na nedeljnim izborima u toj bivšoj sovjetskoj republici.
Šampion sveta u teškoj kategoriji i protivnik vlasti predsednika Viktora Janukoviča, četrdesetjenogodišnji Kličko napravio je senzaciju tokom predizborne kampanje, kada su ankete pokazale da je njegova partija Udar drugoplasirana sa 16-17 odsto glasova, ispred glavne opozicione koalicije.
- Želimo da živimo u demokratskoj zemlji, u kojoj se zakon poštuje - kazao je nedavno Kličko, kritikujući predsednika Viktora Janukoviča, čija je stranka u vodjstvu prema anketama pred izbore.
Od 2006. odbornik u gradskom parlamentu Kijeva, gde se dva puta neuspešno kandidovao za gradonačelnika, Kličko se nada da će ući u nacionalni parlament, u kome će se, kako obećava, bez milosti boriti protiv korupcije, jednog od najvećih problema u Ukrajini.
Za aktuelnu vladu "zakoni ne postoje, njihov cilj je da se obogate, da dobiju mito i među sobom podele državni novac", poručio je ukrajinski bokser.

Kličko, koga neki kritikuju da potajno sarađuje sa ukrajinskom vlašću, odbacuje te optužbe i obećava da će se udružiti sa opozicionom koalicijom u kojoj je partija bivše premijerke Julije Timošenko.
Ipak, najjače opozicione stranke do sada nisu uspele da se ujedine i zajedno se suprotstave režimu, zbog čega su analitičari skeptični u pogledu njihove eventualne saradnje u parlamentu.
Andrij Ševčenko (36), fudbalska zvezda koji je za 18 godina karijere postigao blizu 300 golova u prestižnim klubovima kakvi su Dinamo Kijev, Milan i Čelsi, po povlačenju iz aktivnog bavljenja sportom postao je član opozicione partije Ukrajina napred.
Njegovo učlanjenje u tu stranku u julu kritikovano je, a mnogi sunarodnici optužili su ga da se "prodao", imajući u vidu da mediji partiju Ukrajina napred optužuju da je na platnom spisku režima sa ciljem da preuzme glasove birača Julije Timošenko.
- Mnogo sam uradio za zemlju kao fudbaler i odluku da uđem u politiku doneo sam za dobro Ukrajine - kazao je Ševčenko u septembru.
- Završio sam sportsku karijeru i vratio sam se u Ukrajinu kako bih tu živeo i radio. Ali, želim da živim u naprednoj zemlji, a ne u onoj koja pripada krugu od stotinak oligarha i hiljadu funkcionera koji usvajaju zakone po svojoj meri - poručio je prošlog vikenda Ševčenko biračima u Kijevu.
Uprkos velikoj kampanji, njegova stranka ima podršku između dva i tri odsto birača, dok je prag za ulazak u parlament pet odsto glasova na izborima.

Izvor: Beta
Foto: JLP

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: bokser fudbaler

Pročitajte još