Pola sata sa... Ljiljana Blagojević

Pola sata sa... Ljiljana Blagojević

Autor: | 25/10/2012

0

Glumica Ljiljana Blagojević, koja skoro tri decenije podjednako uspešno gradi pozorišnu i filmsku karijeru, ove godine dobila je dva veoma značajna priznanja. Prvo je pre nekoliko meseci postala vlasnica priznanja „Žanka Stokić“, a nedavno joj je u Moskvi uručena i nagrada „Sergej Bondarčuk“ za doprinos u svetskoj kinematografiji. Pedesetsedmogodišnja umetnica uskoro će u "Zvezdara teatru" zaigrati u komediji „Sokin i Bosnia“, dok će televizijska publika moći da je gleda u nastavku serije „Budva na pjenu od mora“. Slobodno vreme ova lepa dama i supruga dramskog pisca Siniše Kovačevića najradije provodi u društvu jednogodišnje unuke Mione kojoj ispunjava sve želje.
Koliko vam znači priznanje “Sergej Bondarčuk“ koje ste nedavno primili?
- To je jedno od najvećih priznanja koje nosi ime velikog glumca i reditelja Sergeja Bondarčuka, dodeljuje se za doprinos kinematografiji. Moram da napomenem da sam za sad jedina i prva žena koja je dobila to laskavo priznanje. Lepa nagrada i vrlo sam ponosna na nju.
Kako je protekla svečanost u Moskvi na kojoj vam je dodeljeno priznanje?
- Nekoliko dana pre dodele nagrade išla je retrospektiva mojih filmova kao što su “Sjećas li se Doli Bel”, “Nož“, “Sinovci”, “Zavet”. Bilo mi je neobično da gledam sebe sinhronizovanu na ruski. Veče kada je bilo svečano uručenje zlatnog ordena “Sergej Bondarčuk“ išle su scene iz tih filmova. Posle uručenja priznanja na scenu je izašao i vladika Pravoslavne crkve da mi daruje ikonu i da me blagosilja. Mnogi gledaoci došli su da mi poklone cveće, da mi požele dobrodošlicu i da mi kažu da sam među svojima. Jako sam bila uzbuđena tom toplinom i ljubavlju. Divno je osetiti toliko poštovanje i takav veličanstveni odnos prema kulturi. Sergej Bondarčuk je njihova legenda i oni se ovakvim odnosom prema meni klanjaju i njemu. Ove godine dobila sam dve velike nagrade sa imenom dva velika glumca, Žanke Stokić i Sergeja Bondarčuka. Staviću kamen u cipelu da me žulja.
Koliko ste ostali u toj zemlji i kako ste proveli slobodno vreme?
- U Rusiji sam bila četiri dana. Obilazila sam je i bilo mi je božanstveno.
Od 23. oktobra ćete u "Zvezdara teatru" igrati novu predstavu “Sokin i Bosnia”, o kakvom komadu je reč?
- To je božanstvena komedija po tekstu Milice Konstantinović, a u režiji Juga Radivojevića. Pored mene igraju Sonja Knežević, Kalina Kovačević-Ćaldović i Viktor Savić. Mi tu predstavu bukvalno obožavamo, a zavolela ju je i publika koja je već imala priliku da je pogleda u Kanadi. Prava, dobra, kvalitetna komedija.
Koliko ste boravili u Kanadi, koje gradove ste obišli?
- Obišli smo šest gradova u Kanadi: Toronto, Kiciner, Otava, Kalgari, Edmonton i Vankuver. Bila je to vrlo lepa turneja i svuda se tražila karta više. Divno je videti tu lepu prostranu zemlju. Tek kad gostujem, shvatim koliko je naših ljudi rasuto po svetu i rastužim se.
Ovog leta snimali ste drugu sezonu serije "Budva na pjenu od mora". Šta gledaoci mogu da očekuju u novim epizodama?
- Snimili smo serijal od dvanaest epizoda. Svašta se izdogađalo sa starim junacima, a uvedeni su i novi likovi. Snimanje je bilo pakleno, jer je leto bilo nemilosrdno, ali preživeli smo.
Jeste li tokom leta imali vremena za odmor i kako ste ga proveli?
- Imala sam vremena za odmor, mada sam se tada umorila na drugi način. Nisam ja osoba koja ume da lenčari. Volela bih da jesam, ali uvek nešto izmislim i zaposlim se.
Pre nešto više od godinu dana postali ste baka devojčice Mione, koliko je ona promenila vaš život i jeste li klasična baka koja ispunjava gotovo sve želje svojoj unuki?
- Volela bih da je tako i sve ću učiniti da budem prava klasična baba.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti