Lepa Brena: Energični borac

Lepa Brena: Energični borac

Autor: | 08/10/2012

0

Lepa Brena, naša muzička diva, za mesec dana napuniće pedeset dve godine. Mladoliki izgled i fizička aktivnost poznate dame već dugo fascinira javnost. Nekadašnja košarkašica, danas jedna od najvećih zvezda domaćeg šoubiznisa, tokom svoje bogate karijere imala je furiozan tempo života. Budući da se iscrpljivala tokom koncerata, a da je u slobodno vreme praktikovala igranje tenisa, jogu, i uopšte, aktivan način života, zdravlje poznate pevačice raskošnog glasa počelo je da trpi. Nagomilani stres koji savremeni život svakodnevno donosi, i često fizičko iscrpljivanje, uzeli su danak u njenom zdravlju 2004. godine, kada je dobila prvu trombozu. Zgodnu zvezdu to nije uplašilo, i kada je opasnost od tromba u levoj ruci prošao, ona je nastavila sa aktivnim, čak pomalo „spartanskim“ načinom života. Pevačica koja je srce nacije osvajala anđeoskim glasom, simpatije naroda izazvala je svojim svakodnevnim životom koji nije krila od očiju javnosti. Sa svojim sinovima se upustila u mnoge avanture koje su je činile srećnom, pa su slike sa njenog društvenog profila „tviter“, koje su objavljivane u medijima, oduševljavale njene fanove širom zemlje. Supruga Slobodana Živojinovića nije se libila da se sa sinovima popne na drvo da bi nabrala trešnje, da se hrabro spusti brzakom Tare na raftingu, i da pokaže gipkost izvodeći neverovatnu mušku špagu na Tajlandu.
Ipak, usled brojnih koncerata i čestog iscrpljivanja njeni zdravstveni problemi su se ponovili, i ona je dobila trombozu. Krajem jula Brena je bila u bolnici zbog ovog problema. Hospitalizovana je na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.
- Kada sam letos otišla na rutinsku kontrolu posle odmora, shvatila sam da malo treba da ukočim, da svoj organizam više “pratim”, nego što to inače činim. Od onih sam koji ne prave famu od svog zdravlja. Prvu trombozu sam pregurala 2004. godine, ali sam posle toga nastavila da radim kao da ništa nije bilo, jer mene moj posao zaista ispunjava. To što se bolest ovog leta ponovila, predstavlja ozbiljan alarm. Ukoliko se tromboza ne sanira na vreme, posledice mogu biti infarkt srca, moždani udar ili embolija pluća - za magazin „Hello!“ kaže slavna pevačica koja nije želela tada mnogo da govori o svom boravku u bolnici i bolesti uopšte, ne želeći da uplaši svoje sinove. Suprug Slobodan je sve vreme bio kraj nje tokom njenog boravka u zdravstvenoj ustanovi, pružajući joj bezgraničnu podršku.
Kada je prvi put dobila trombozu, 2004, Breni je na nastupu poplavela ruka. Zbog začepljenja glavne vene supklavije počela je i da joj da trne leva ruka, te je tada boravila na Vojnomedicinskoj Akademiji. Pre više od dva meseca bolest se vratila u obliku tromboze potključne vene.
- Otkako mi je promenjena vaskularna terapija, vodim drugačiji način života. Rano ležem i rano ustajem, i prosto je neverovatno koliko mi je to povratilo snagu. Odlično se osećam, osvežila sam se i imam snage. Nisam uplašena, ali uhvati me ponekad kriza. Ja sam radoholik i uvek razmišljam šta ću i kako ću dalje da radim. Sama sam kriva što sebi nisam dala više oduška. Treba da se nađem svojoj deci i da ih usmeravam kroz život. Svaki roditelj dobro zna koliko je teško biti i profesionalac na radnom mestu i dobar i privržen roditelj svojoj deci - kaže folk pevačica kojoj je porodica uvek bila na prvom mestu. Ipak, i pored zdravstvenih problema, zvezda neće odustati od svoje karijere. Nastaviće da peva, čim za to dođe vreme.
- Neću prestati da pevam. Samo mi je potrebna pauza i jedan možda malo duži odmor. Živim pod stalnom tenzijom i sve što se dešava na poslu ili u porodici doživljam previše emotivno. Psihička prenapregnutost dovela me je do ponovne tromboze. Moja spartanska, vojnička disciplina i perfekcionizam deluju destruktivno na mene. Čini mi se da nikada nisam znala da se potpuno odmorim od svojih obaveza. Osnovni problem je što, i kada odem na odmor, previše razmišljam ne samo o tome šta je trebalo da uradim, već šta je trebalo i drugi ljudi da urade. Inače, tromboza može biti opasna, ali lekari veoma vode računa o svemu. Sistem lečenja tromboze koji ovde imam u Srbiji isti je kao i u Evropi. Ići ću u Ameriku po drugo mišljenje kada od naših lekara budem dobila dozvolu da letim. Za sada ne smem da putujem avionom. Čekamo da nakon rekanalizacije vene vidimo koliko je ona otvorena - kaže pevačica koja će sa radom prestati dok ne bude rešila problem tromboze.
- Čovek zaboravi da bez zdravlja nema ni sreće ni rada. A rad je bio suština mog života. Volela sam da radim i uživala sam u svom poslu. Sada sam u prilici da oslušnem organizam, a sve što radim, radim pod strogom lekarskom kontrolom.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin