Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža: Putovanje za pamćenje

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža: Putovanje za pamćenje

Autor: | 03/10/2012

0

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, Vilijam i Kejt, završili su svoju devetodnevnu turneju po jugoistočnoj Aziji i južnom Pacifiku na koju su krenuli povodom obeležavanja dijamantskog jubileja, odnosno šezdeset godina vladavine kraljice Elizabete. Mladi bračni par nosi samo najlepše uspomene sa ovog putovanja, a kako su oboje prvi put bili u tom delu sveta njihovi utisci su još upečatljiviji. Pošto su tokom prvog dela putovanja posetili Singapur i Maleziju, svoju azijsku avanturu jedan od najpopularnijih parova na svetu nastavio je na Solomonovim ostrvima.
Prinčevskom paru već na aerodromu bio je priređen svečani doček, a slavlje zbog njihovog dolaska nastavilo se i na ulicama prestonice Honijare. Glavna ulica u tom gradu bila je sa svih strana ukrašena vencima od cveća, a budući britanski kralj i njegova supruga su se vozili u prikolici otvorenog kamiona koji je specijalno za tu priliku napravljen i ukrašen da liči na kanu. Tom prilikom Vilijam je blistao u teget odelu, dok je Kejt izabrala haljinu veselih boja, a oboje su oko vrata imali havajske vence od cvetova. Njihova poseta izazvala je nezapamćeno interesovanje stanovnika koji su izašli na ulice da ih pozdrave. Kako bi i sami ukazali čast narodu sa Solomonovih ostrva, koja su, inače, članica Komonvelta, poznati supružnici su već prvog dana bili na večeri kod glavnog guvernera te zemlje Frenka Kabuija, obučeni u tradicionalnu nošnju tog naroda koja je oboma odlično pristajala. Oni su uživali u specijalitetima nacionalne kuhinje i proveli veoma prijatno veče u društvu zvaničnika te zemlje.
Drugog dana posete supružnici su imali odvojene zadatke. Dok je prestolonaslednik bio u selu u Honijari, gde je sa mališanima igrao fudbal, njegova izabranica je prepodne provela u društvu žena sa kojima je razgovarala o rodnoj neravnopravnosti u toj državi i načinima na koji bi sadašnje stanje moglo da se poboljša. Tokom popodneva su bili zajedno, a domaćini su ih odveli u grad Marau, gde su im predstavljeni tradicionalni nakit i satovi koje pravi lokalno stanovništvo, a imali su priliku i da gledaju ples ratnika, karakterističan za to područje. Poslednju noć na Solomonovim ostrvima Vilijam i Kejt proveli su u luksuznom rizortu na malom ostrvu Tavanipupu, gde su uživali u romantičnoj večeri i ispijanju pinakolade. Prema rečima upravnika tog hotelskog kompleksa, oboje su bili veoma ljubazni, ali i posvećeni jedno drugome, tako da je svako ko je bio u njihovom društvu mogao da primeti da se jako vole.
Poslednja stanica mladog para tokom turneje u Aziji bila je jedna od najmanjih država na svetu Tuvalu, gde su se zadržali nešto duže od dvadeset četiri časa. Zaljubljeni par je tokom boravka u toj zemlji imao priliku da učestvuje u lokalnom plesnom performansu, a prema rečima očevidaca prilično lako su savladali korake te zanimljive igre. Osim toga, učestvovali su i u još jednom običaju karakterističnom za to područje, u okviru koga gledaoci igrače prskaju parfemima. Kejt i Vilijam su za tu priliku poneli mušku toaletnu vodu marke „Pol Smit London“.
Po završetku posete Tuvali, bračni par vratio se u Veliku Britaniju gde su sa kraljicom Elizabetom, kao i sa ostalim članovima porodice podelili lepe utiske sa turneje koju će zauvek pamtiti.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti