Đorđo Armani: Bajkovita oaza u Alpima

Đorđo Armani: Bajkovita oaza u Alpima

Autor: | 02/10/2012

0

Koristeći tamno mahagoni drvo umesto zlatne borovine, super zvezda iz sveta mode uredila je svoju vilu u Sent Moricu u tradicionalnom alpskom stilu. Bajkovita zimska rezidencija Đorđa Armanija nalazi se na nekoliko kilometara od turistima prebukiranog zimskog centra.

Debele roletne štite male, ali izuzetno funkcionalne i svrsishodne prozore, dok smela umetnička tehnika na prednjoj strani kuće verodostojno reprezentuje naziv vile – Kuća polarnog medveda. Kada se masivna, tamna drvena vrata iz 17. veka otvore, švajcarska fantazija prelazi u kosmopolitsku realnost. Niske sobe u bogato izrezbarenoj borovini je ono što bi očekivali u ovom delu Alpa. Umesto toga, Armani je enterijer svoga doma uredio u japanskom Riokan stilu, samo u tamnijim tonovima i znatno luksuznije. Sobe su oivičene poliranim daskama od tamnog mahagonija i naglašene strateškim akcentima naranžaste i crvene.

- Karakteristike koje najviše cenim u azijskom stilu su precizne linije, čista estetika, geometrijski oblici i obilje vrhunskih detalja - kaže milanski modni magnat.

Kuća belog medveda je vekovima bila nepromenjena, sve dok je poznati dizajner nije uočio.
- Unutrašnji raspored prostorija je bio prilično konfuzan - priseća se Đorđo.
- Male sobe povezane nizovima hodnika i stepeništa, koji kao da nisu sledili nikakav konkretan plan.

Jedna od pozitivnih karakteristika stare kuće je bio veliki ambar za seno, koji je Armani dodajući stakleni zid vešto transformisao u prostranu i prozračnu dnevnu sobu.
Uzdržanost i osetljivost su lajtmotiv Armanijeve karijere.
- Ključ mog uspeha je doslednost - objašnjava dizajner.
- Uostalom, ako imate tačno zacrtane ciljeve, onda i nije tako teško ostati dosledan.

Drveni materijali su glavna odlika alpskog stila, pa je to slučaj i sa Kućom polarnog medveda. Obrazlažući svoj izbor mahagonija Armani tvrdi da je on trajan, a da boja i tekstura odaju osećaj topline.
- Svaka od mojih kuća ima specifičan identitet koji poštuje svoj kontekst, dok u isto vreme izražava i moj estetski kredo. Zaboravite na neumerenost i koncentrišite se na postizanje elegancije putem jednostavnih linija. Lepota mora biti u neraskidivoj vezi sa funkcionalnošću, jer gde god živeli, vaš dom treba da bude mesto na kojem se osećate potpuno opušteno.

Autor: Hellomagazin.rs
Foto: Roger Davies / www.architecturaldigest.com

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin