Princ Hari: Četvoromesečna vojna misija u Avganistanu

Princ Hari: Četvoromesečna vojna misija u Avganistanu

Autor: | 07/09/2012

0

Britanski princ Hari raspoređen je u četvromesečnu misiju u okviru međunarodnih snaga u Avganistanu. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je princ Hari, koji je pilot helikoptera "apač", doputovao u četvrtak uveče u glavnu britansku bazu u Avganistanu, Kamp "Bastion", u provinciji Helmand. Ovo je drugi odlazak u Avganistan dvadesetsedmogodišnjeg princa od Velsa, koji je posle deset nedelja borbenih misija u provinciji Helmand izmedju 2007. i 2008. godine povučen nakon što su mediji otkrili njegov tajni angažman. Kapetan od Velsa, kako ga zovu u britanskoj vojsci, u Avganistanu će učestvovati u borbenim misija protiv talibana.

Princ Hari je treći u nizu prestolonaslednika, a prvi je pripadnik kraljevske porodice koji učestvuje u borbama otkad je njegov stric, mladji sin Elizabete II princ Endrju učestvovao u Foklandskom ratu. Princ koji će sledeće sedmice napuniti 28 godina, položio je za pilota helikoptera "apač" u februaru, posle 18 meseci obuke u Britaniji i SAD.
Prema procenama britanskog ministarstva odbrane, opasnost kojoj su izložene posade "apača" označena je kao "niska". Talibani tvrde da su oborili jedan takav helikopter u Avganistanu, ali Britanci tvrde da nikad nigde nisu izgubili nijedan "apač" i da su svih 67 na broju, a samo su dva imala manje nezgode. "Apači" su predviđeni za praćenje i uništavanje trenkova i opremljeni su raketama, projektilima i mitraljezima.
Bi-Bi-Si piše da će princ Hari u Avganistanu biti smešten sa ostalim vojnicima, u vojnim barakama. U kampu postoji bar koji ne služi alkoholna pića - koja su zabranjena u celoj vojnoj bazi, cigaret-bar i restoran. Od zabave, postoji stoni fudbal, bilijar i razne video igre.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još