Toni Skot: Odlazak slavnog režisera

Toni Skot: Odlazak slavnog režisera

Autor: | 20/08/2012

0

Čuveni holivudski režiser Toni Skot, koji je režirao velike akcione hitove kao što su “Top gun”, “Grimizna plima” i “Poslednji skaut”, izvršio je samoubistvo skočivši sa mosta u Los Anđelesu.
Skot (68), mlađi brat takođe proslavljenog režisera Ridlija Skota, viđen je kako parkira automobil na mostuVinsent Tomas i skače u vodu juče oko 12.30 sati. Njegovo telo je izvađeno iz vode nešto pre 15 časova, izjavio je poručnik Džo Bejl iz kancelarije za sudsku medicinu.
- Nema razloga da ne verujemo da je ovo bilo samoubistvo. Obdukcija će biti uskoro urađena - rekao je Bejl.
Oproštajna poruka je pronađena nešto kasnije u Skotovoj kancelariji.
- Potvrđujemo da Toni Skot više nije sa nama. Porodica moli javnost da poštuje njihovu privatnost - saopštio je Skotov portparol Sajmon Hols.
Skot je bio poznat po filmovima visokog tempa, a poseban pečat filmovima je davao dinamičnom montažom i digitalnim efektima.
U karijeri je snimio više od 20 filmova. Nakon rada na reklamama i jednog filma za francusku televiziju, debitovao je na velikoj sceni filmom “Glad za krvlju” (The Hunger) 1983. godine, a zatim je ređao hitove među kojima su i “Top gan”, “Policijac sa Beverli hilsa 2″ (Beverly Hills Cop 2), “Dani grmljavine” (Days of Thunder), “Prava romansa” (True Romance), “Poslednji skaut” (The Last Boy Scout), “Grimizna plima” (Crimson Tide), “U žaru osvete” (Man on Fire), “Navijač” (The Fan)…
Imao je izuzetnu saradnju sa Denzelom Vašingtonom, a poslednjih meseci se pričalo da snima nastavak “Top guna” zajedno sa Tomom Kruzom.
Zajedno sa bratom Ridlijem je bio producent serija “Brojevi” (Numb3rs) i “Dobra supruga” (The Good Wife), a njih dvojica su  nedavno završili medicinski triler iz dva dela “Koma”.
Toni Skot je rođen 21. juna 1944. godine u Nortšildsu u Engleskoj, ostavio je iza sebe treću suprugu, glumicu Donu Skot, sa kojom ima dva sina. U svojoj kancelariji ostavio je oproštajno pismo čiji detalji nisu objavljeni.
Osim strasti prema filmu, voleo je brze automobile, motore, a bavio se i alpinizmom i slobodnim penjanjem.
- Režiranje je ipak moja najrizičnija aktivnost”, kazao je Skot u intervjuu 1995. godine. “To je najopasnija i najstrašnija stvar kojom možete da se bavite u životu. Najveći užas predstavlja prvo jutro produkcije. To je strah od neuspeha, gubitka obraza i osećaj krivice da ćete izneveriti sve te ljude koji su imali veru u vas.

Izvor: B92, Tanjug

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin