Svečanim prijemom u Beogradu obeležen Dan Republike Francuske

Svečanim prijemom u Beogradu obeležen Dan Republike Francuske

Autor: | 14/07/2012

0

Francuski nacionalni praznik 14. jul, koji obeležava pad zatvora Bastilje 1789. godine, obeležen je u rezidenciji ambasade Francuske. U dvorištu velelepnog zdanja kraj Saborne crkve, svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koga je dočekao Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Beogradu.

Tom prilikom Denio je naglasio da su suštinske vrednosti koje Francuska obeležava - sloboda, jednakost i bratstvo - zajedničke i za srpski i za francuski narod.
- Francuska će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i promene vlade u dvema zemljama neće uticati na partnerstvo Pariza i Beograda - rekao je Denio.

On je podsetio na važnost ekonomske saradnje, i da su poslednjih godinu dana četiri francuska preduzeća, uprkos krizi, investirala u Srbiju, a tri investitora koja su već prisutna na tržištu, spremna za dodatna ulaganja.

- Ove godine investicije dostižu 184 miliona evra i predstavljaju novih 650 radnih mesta. Ovome treba dodati i ulaganja koja je najavio "Mišlen" u Pirotu, koja dostižu 170 miliona evra i novih 700 zaposlenih - rekao je Denio, koji nije krio zadovoljstvo što se povećava broj srpskih studenata u Francuskoj, kojih danas ima oko 650. Takođe, spomenuo je i 126.000 učenika u Srbiji koji uče francuski kao strani jezik.

Prijemu povodom Dana Republike, pored predsednika Nikolića, prisustvovao je veliki broj srpskih zvaničnika, ekonomista, predstavnika političkih partija, diplomatskog kora, verskih zajednica i kulturnog i društvenog života, među kojima patrijarh srpski Irinej, Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Vuk Jeremić, Božidar Đelić, Velimir Ilić, Aleksandar Timofejev, Ana Stanić, Cile Marinković, Robert Čoban, Jelena Krstović, Maja Nikolić, Uroš Đurić, Aja Jung...

Izvor: Novosti
Foto: Janko Petković, Mirko Tabašević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti