Dušan Reljin: Srpski fotograf u svetu slavnih

Dušan Reljin: Srpski fotograf u svetu slavnih

Autor: | 05/07/2012

0

Beograđanin sa norveškim državljanstvom i stalnom adresom u Njujorku Dušan Reljin jedno je od najpoznatijih imena u svetskoj modnoj industriji sa ovih prostora. Umetnik koji je nedavno u Beogradu boravio dva dana kao zvezda međunarodne konferencije „Beogradske nedelje dizajna“ svoje fotografije je objavljivao u najznačajnijim svetskim magazinima. „Vog“ i „El“ samo su neki od njih.
Spisak slavnih ličnosti koje su se našle pred objektivom ovog darovitog umetnika skromnog ponašanja je impozantan: od Mišel Fajfer i Eve Longorije, preko Kim Kardašijan i Džastina Bibera, do naše najpoznatije umetnice u svetu - Marine Abramovič.
Na sedmoj „Beogradskoj nedelji dizajna“ ovaj slavni srpski modni fotograf održao je predavanje i radionicu o umetničkoj slobodi u fotografiji, a sa ekipom magazina „Hello!“ našao se dan posle predavanja.
Ljubazno, ali veoma odmereno, kreativni umetnik je počeo da govori o sebi i uspešnoj saradnji sa slavnim holivudskim imenima, ali i o najpoznatijim kozmetičkim kompanijama za koje je radio reklamne kampanje. Nekadašnji rekreativni teniser, koji je često u detinjstvu trenirao sa Nenadom Zimonjićem, najpre govori o svom rodnom gradu.
- Ne dolazim često u Beograd. Rođen sam u njemu, i kada sam imao dve godine otišao sam u Australiju. Vratio sam se u Beograd kada sam imao osam godina. Potom sam sa porodicom živeo u Norveškoj, odakle sam se preselio u Njujork, gde je moja stalna adresa. Moji roditelji žive u Norveškoj, brat u Australiji, dok u prestonici Srbije imam samo rođake - govori fotograf koji je svoje umetničke početke imao na filmu.
- Pokušao sam da studiram filmsku režiju u Njujorku. I sada me interesuje ova umetnost, zajedno sa suprugom Hildom pišem scenario i režiju za jedan film. Ona je mejkap artista, ali smo zajedno uradili režiju za pet kratkih filmova. Zajednički rad ima prednosti, imamo slično mišljenje i način rada - kaže fotograf koji u braku sa Hildom ima troje dece. Radio je sa mnogim svetskim zvezdama, a najbolju saradnju u svetu mode ima sa našim modelom Natašom Vojinović.
- Sa Natašom sam radio nekoliko puta, prijatelji smo i privatno, a slikao sam i druge poznate Srpkinje, poput Đurđe Stojiljković i Olje Ivanišević. Radio sam sa mnogim svetskim zvezdama. Šarliz Teron je vrlo opuštena i jednostavna za saradnju. Ima puno poverenje u ljude sa kojima radi. Volim da je slikam jer ima odlične ideje koje uspešno kombinuje sa mojim, vrlo je zahvalna za saradnju. Često sam slikao Selmu Bler koja pozira kao da je profesionalni model. Sa nekima od zvezda privatno sam razvio dobre odnose jer smo sarađivali više puta. Gven Stefani upoznao sam pre dvanaest godina na jednoj svadbi, pa smo tek posle toga sarađivali. Uspeo sam da je nagovorim, doduše teško, da za slikanje sa mnom skine crveni karmin koji je pre toga bio njen obavezni zaštitni znak. Prvo se bunila, a na kraju je popustila. Svi su o tome u javnosti pričali i hvalili njen „novi izgled“ sa usnama boje kajsije, a ona od tada ne koristi stalno crveni ruž. Bilo mi je zanimljivo kada sam slikao Kim Kardašijan zajedno sa Džastinom Biberom. Ona je bila veoma zainteresovana za rad, ništa joj nije bilo teško da uradi, bila je jednostavna za saradnju. Biber je toga dana na fotografisanje došao u pratnji pedesetoro ljudi i bio je jako zahtevan - govori Dušan Reljin, ostvareni porodični čovek, koji ima osmogodišnju kćerku i sinove od šest i četiri godine.
- Moja kćerka Teodora je prijateljicama u školi rekla da sam slikao Bibera, najveću tinejdžersku zvezdu, te sam bio jako popularan među njenim školskim drugaricama. Inače, ona voli modni deo mog posla, posebno šminkanje. Šestogodišnji Dorijan obožava kameru i kad god može, nešto fotografiše. Mlađi, četvorogodišnji sin Ferdinand kopira starijeg, pa i on voli da slika - priča na kraju Reljin o tome koliko su deca od njega nasledila umetničku crtu.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin