Burna biografija Sarkozija otvara Cinema City

Burna biografija Sarkozija otvara Cinema City

Autor: | 14/06/2012

0

U subotu 16. juna francuski film „Osvajanje“ u režiji Gzavijea Durinžera, premijerno prikazan na festivalu u Kanu, otvoriće novo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala sa početkom u 20h u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu!
Šaljiva polubiografska drama o bivšem predsedniku Francuske, Nikoli Sarkoziju, koja je zabavila ali i zamislila kanske posetioce, prikazuje kako izgleda pohod na vlast i osvajanje političke scene, koja je cena političke moći, koliko i šta se sa njom dobija a koliko i šta gubi. Glavno težište filma je zapravo na tome da je Sarkozija, tokom energične kampanje, ostavila prva žena Sesil, što mu je priredilo trajnu traumu. Uz elemente farse i dramatizovanu fikciju, netrpeljive odnose i burne stranačke borbe, „Osvajanje“ prikazuje koliko ozbiljno i daleko ide rivalstvo na političkim arenama.
Priča o čoveku koji dobija moć a gubi ženu započeće osmodnevne filmske avanture - kroz osam selekcija Festivala i specijalne projekcije u čast članova žirija, Cinema City će i ove godine predstaviti tokove savremene svetske i domaće kinematografije. Pored četiri takmičarske selekcije – Nacionalna klasa, Exit Point, Educons Hungry Days i Up to 10,000 Bucks, posetioci će biti u prilici da pogledaju izuzetne filmske izbore u revijalnim programima - Respect to Andreas Dresen, u čast gosta Festivala, jednog od najvažnijih savremenih nemačkih reditelja, 360°, panoramski program koji će predstaviti najatraktivnija ostvarenja nezavisne produkcije prema mišljenju publike svetskih festivala, Fokus: Mađarska iza čijeg izbora stoji reditelj Bela Tar i selekcije MTV predstavlja Burn Planet Rock koja donosi energične muzičke filmove i ostvarenja posvećena značajnim ikonama i fenomenima moderne umetnosti!

Posebnu atrakciju Festivala ove godine čini Cinema Now Live Academy, kreativno koncipiran program koji će predstaviti aktuelne filmske teme o kojima će govoriti neka od najznačajnih imena svetskog i domaćeg filma.
Andreas Dresen, specijalni gost festivala Cinema City, govoriće o umećima filmske režije iz svog bogatog iskustva, kako napraviti film bez novca saznaćemo na iskustvima ekipe filma Donoma, tajne uspešne produkcije razotkriće nam čuveni Nik Powell, jedan od svetski najznačajnih producenata, direktor Nacionalne filmske škole u Londonu, suosnivač Virgin Recordsa, o novom srpskom filmu govoriće Maja Miloš, Nikola Ležaić, Miloš Pušić, Nikola Ljuca, Mladen Đorđević i Bane Trifunović, dok će nas u svet priče iz perspektive filma i savremenog konteksta uvesti Elma Tataragić i Srđan Koljević. O tajnama festivalskog sveta, distribuciji i alternativnom finansiranju filmova govoriće Bruno Chatelin, član borda Evropske filmske akademije i Međunarodne organizacije filmskih festivala, producent, specijalista za buzz strategije zabave i onlajn komunikaciju u svetu! O moći i magiji filmske montaže saznaćemo od Miška Nećaka, a o značaju i značenju Crnog talasa u srpskog filmu govoriće jedan od selektora Festivala, Petar Protić. Poznati umetnik, kompozitor, Boris Kovač, ukazaće na značaj muzike u stvaranju filma na čuvenim primerima „Ples u tami“ Von Triera i „Beli beli svet“ Olega Novkovića. O kreativnom stvaralačkom procesu kroz zanimljive dimenzije govoriće Jan Cvitkovič, slavni slovenački reditelj, sa umećima kamere upoznaće nas francuska rediteljka Valérie Massadian, dok će o Lisabonu i filmovima govoriti João Pedro Rodrigues, poznati portugalski autor.
Festival Cinema City trajaće od 16. do 23. juna u Novom Sadu. Tokom osam dana Festivala biće prikazano 100 filmskih ostvarenja na lokacijama scena Pera Dobrinović - Srpsko narodno pozorište, Katolička porta – bioskop na otvorenom, Arena Cineplex i Kulturni centar Novog Sada, dok će na lokaciji Dunavski park, od ponedeljka do četvrtka u periodu od 18 do 20h, uz podršku BURN DJ tima posetioci uživati u veseloj atmosferi Burn Chill Zone.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin