Pola sata sa... Dragana Del Monako

Pola sata sa... Dragana Del Monako

Autor: | 07/06/2012

0

Markantna srpska umetnica, operska pevačica Dragana Del Monako, u martu je premijerno zaigrala čuvenu Karmen  u istoimenoj operi, u režiji Nebojše Bradića. Prvakinji opere „Narodnog pozorišta“, u kojem se igra čuvena opera Žorža Bizea, ovo je jedna u nizu veoma uspešnih premijera koje niže decenijama nesmanjenim tempom.
Pored profesionalnih izazova, koje operska diva sa lakoćom ispunjava, najsrećnijom je čini vreme koje provodi sa sinom Pavlom Mariom, koji trenutno završava srednju školu.
Za magazin „Hello!“ Dragana najpre govori o svojoj ulozi Karmen, kojom oduševljava publiku Nacionalnog teatra.
- Uvek se odlično osećam kada tumačim lik Karmen, jer je to naprosto moja uloga. Još na početku karijere muzički stručnjaci su mi predviđali da sam rođena da igram Karmen. Pevala sam i igrala taj ilk u mnogim produkcijama, što kod nas, što po svetu, uvek sa velikim uspehom. Ova premijera jedna je u nizu, i izuzetno sam zadovoljna. Profesionalac sam, uvek se trudim da dam svoj maksimum i radosna sam kada publika na to odlično reaguje. Činjenica da su do kraja sezone rasprodate karte za operu „Karmen“ to dokazuje – govori umetnica koja je pre petnaest godina prvi put zaigrala ovu ulogu.
- Veoma volim lik Karmen i duboko se saosećam sa njom. Od prvog trenutka sam odlično razumela kompleksan lik i mislim da sam ga sačuvala od banalnosti i prizemnosti. Inače, zadovoljna sam što umem relativno brzo po završetku predstave da se „vratim u sebe“ i budem ponovo ja, bilo bi mi previše da se „pretvaram“ u likove koje igram na sceni. To je lepota ove divne i specifične profesije. Živite tuđe živote, ljubavi i smrti, ali ste zadovoljni svojim pravim životom. Trudite  se da ostanete pametni i da to sve ne pobrkate - kaže Dragana koja živi veoma disciplinovano, i na taj način čuva glas pred nastup. Ona otkriva koliko su joj teško padala odricanja zbog karijere.
- Najvažnije mi je da sam zdrava i ispavana. Spavam najčešće po osam sati, tako se glas najbolje odmara, i uvek ležem u krevet pre ponoći. Ranije mi je svasta teško padalo i zaista sam se  mnogih  stvari odricala. Život po raznim hotelima, dugo odsustvovanje od kuće, pogotovo kad mi je sin bio mali, za mene bio ravan noćnoj mori. Obišla sam ceo svet, a zapravo videla uglavnom samo hotelske sobe i garderobe raznih pozorišta, čuvajuci glas i koncentrišući se na predstave - setno govori operska diva, i potom joj sa lica ne silazi osmeh dok govori o svom jedincu.
- Pavle Mario je pozorišno dete i prvo je naučio note, pa tek onda slova. Uvek dolazi na moje predstave, obilazi me u garderobi između činova, daje primedbe i komentariše. To mi neizmerno znači, jer je iskren, a pri tom muzički i obrazovan i talentovan, i mislim da njegovom sudu najviše verujem. Pored odnosa majke i sina, imamo tu veoa jaku vezu putem muzike i oboje jako volimo operu. Takve su nam prirode i temperamenti - ponosno kaže Dragana o mezimcu koji paralelno pohađa solo pevanje u muzičkoj školi, kao i gimnaziju.
- Pavle upravo maturira u gimnaziji „Milutin Milanković", kao odličan đak, na šta sam veoma ponosna. Vredan je, a imao je i odlične profesore, sto važi i za muzičku školu. Biti odličan u dve  srednje škole paralelno, u današnje vreme ispunjava me ogromnim ponosom i potvrđuje da sam moju najvažniju ulogu u životu dobro odigrala. Jer, šta bi vredeli svi uspesi sveta, a da ste pri tom promašili roditeljsku ulogu. Izuzetno sam zadovoljna kao majka i zahvalna svim njegovim profesorima koji su ga podržavali sve ove godine. Mislim da ima odličnu bazu da nastavi školovanje u inostranstvu. Za umetnika je neophodna česta promena sredine. Znam da mu neće biti lako sa teretom imena koje nosi, ali pravi talenat najčešće nađe svoj put - govori poznati mecosopran koja sina uči da bude hrabar.
- Hrabrost je osobina koju neizmerno cenim, i sve ređe srećem. Žvot je naravno nepredvidiv, ali ne treba ga se bojati. Sigurnosti i tako nema ni u čemu. Otvorenih očiju i ruku gledamo i primamo ono što nam život donosi - mudro završava pevačica anđeoskog glasa.

Piše: Nadežda Jokić

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin