Madona započela turneju pozivom na mir na Bliskom istoku

Madona započela turneju pozivom na mir na Bliskom istoku

Autor: | 01/06/2012

0

Pop zvezda Madona započela je na stadionu Ramat Gan kraj Tel Aviva, pred više od 30.000 fanova, svetsku turneju pozivom na uspostavljanje mira na Bliskom istoku.
- Ne možete biti moji fanovi i ne želeti mir u svetu... Ako ima mira na Bliskom istoku, može biti mira u celom svetu - poručila je sinoć Madona okupljenima na koncertu.
Madona (53) je istakla da je izabrala Izrael za početak svetske, devete po redu, turneje iz "vrlo specifičnog i važnog razloga".
- Kao što znate, Bliski istok i svi konflikti koji se dešavaju ovde hiljadama godina, moraju da stanu - kazala je Madona.
Madona, koja nije Jevrejka, ali je prisvojila jevrejsko ime Ester i zainteresovana je za jevrejsku mistiku kabalu, nazvala je turneju promocije svog novog albuma "MDNA" mirovnim koncertom.
Ona je 600 karata podelila jevrejskim i palestinskim mirovnim aktivistima. Vođa izraelskog levicarskog pokreta "Mir sada" Jariv Openhajmer izjavio je da su aktivisti na kratko razgovarali sa Madonom i pitali je da li može nešto da učini za mir, na šta je ona odgovorila da će o tome "reći više od jedne reči".
Kasnije je publici rekla da su na koncertu i neke vrlo važne nevladine organizacije koje predstavljaju i Palestinu i Izrael.
- Ako želimo da se izdignemo iznad našeg ega i titula, imena naših zemalja i religija i odnosimo se prema svakome s poštovanjem i dostojanstvom, onda smo na putu mira - poručila je Madona. Ona je dodala da se "sukob nikada ne može rešiti nanošenjem bola drugom ljudskom biću".
I dok neki umetnici bojkotuju Izrael zbog politike prema Palestincima, Madonine veze s jevrejskom državom ojačcale su u poslednjih nekoliko godina, ukazao je AP. Ona je na hodočašhu u Izraelu bila 2004. i 2007. godine, a turneje 2008. i 2009. godine završila je sa dva nastupa u Tel Avivu.
Njeno interesovanje za kabalu izazvalo je kritike u Izraelu, gde je neki rabini kritikuju zbog mešanja u verske studije, namenjene nekome ko dobro poznaje jevrejsko pravo.
Madona je doputovala u Izrael prošle nedelje sa decom i dečkom Brahimon Zaibatom, u pratnji 70 osoba. Izraelski paparaci nisu joj dali mira već su stalno čekali ispred hotela "Dan" na obali Sredozemnog mora. Snimci sa njenih proba su ubrzo dospele na Internet, a njene i fotografije njene dece su objavljivane u izraelskim novinama od dana dolaska.
Posle Tel Aviva, Madona turneju nastavlja u Abu Dabiju, a nastupiće i u Istanbulu, Buenos Ajresu, Klivlendu i obuhvata tridesetak zemalja, i završava se početkom sledeće godine u Australiji.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti