Vanja Čobanov: Život kao nadahnuće

Vanja Čobanov: Život kao nadahnuće

Autor: | 27/05/2012

0

Četrdesetpetogodišnji književnik iz Vojvodine Vanja Čobanov pažnju javnosti izazvao je romane „Ako je do mene“, kao i „Remedy for Love“ koji govori o životu velikog boema i dobrotvora Bogdana Dunđerskog. Javnost se još više zainteresovala za darovitog pisca kada je nedavno objavio novu knjigu „Ready to Wear“, koja je inspirisana životom i stvaralaštvom naše poznate dizajnerke Verice Rakočević.
Vanja Čobanov je rođen u Senti 1967, a detinjstvo je proveo u Čoki. Pravni fakultet je završio u Kragujevcu, a danas živi i radi u Novom Sadu. Razveden je i ima troje dece, Jovana, Nevena i Dunju.

Umetnik osvaja ljubaznošću i prijatnom energijom dok sa pomalo stidljivim osmehom u svoj novosadski dom prima ekipu magazina „Hello!“.
Raduje se predstojećem potpisivanju knjige „Ready to Wear“, zajedno sa prijateljicom Vericom Rakočević, koje ćebiti upriličeno17. maja u knjižari "Delfi" u Studentskom kulturnom centru, kada će oboje govoriti o romanu o modi i savremenoj ženi.
Na početku razgovora Vanja najpre otkriva čime se vodio dok je sam sređivao enterijer svog doma okupanog sunčevom svetlošću.

Ranije ste se bavili uređenjem enterijera. Koliko ste to iskustvo utkali u vaš životni prostor?

- Kao dvadesetčetvorogodišnjak vodio sam fabriku tepiha ručne izrade, trgovao komadnim nameštajem i uređivao neke značajne enterijere, kao što su Gradska kuća u Novom Sadu, Skupština, Izvršno veće i razni poslovni prostori. To iskustvo i ljubav koristim i kad uređujem svoj životni prostor.

Da li vam je neko pomagao u uređenju vašeg stana?
- Sam uređujem prostor u kojem živim. Često ga menjam, što moji prijatelji  dobro znaju. Ne vezujem se za stvari. Nekad je moj stan
moderno i minimalistički uređen, nekad
preovladava stilski nameštaj, a nekada čista rustika, koju obožavam.

Koja su vam omiljena mesta u vašem domu? Gde provodite najviše vremena?
- Najvažniji kutak mi je spavaća soba, kao i deo koji odredim kao mesto za pisanje. Ne mogu da radim ukoliko se u prostoru ne osećam lepo i ako me on ne opušta i ne inspiriše.

Smatrate li da se pre vas domaći pisci nisu mnogo bavili savremenom modom i mislite li da je ona interesantna tema?

- Mislim da moda nije prisutna u domaćem romanu, bar ne na ovaj način gde čitaoci mogu da dođu do realnih i istinitih objašnjenja kako o opštim mestima o modi i filozofiji odevnog predmeta, tako i do spoznaje o putu kako nastaje jedna kolekcija kada je reč o visokoj modi.Verujem da ima mnogo ljudi, posebno žena, kojima je moda deo njihove "prokrvljenosti", a kojima roman o modi i inspiraciji može da bude interesantan.


Intervju: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin