Karađorđevići: Priznanje za dobročinstvo

Karađorđevići: Priznanje za dobročinstvo

Autor: | 22/05/2012

0

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević boravak u Hjustonu, gde su imali značajne susrete sa predstavnicima akademske, poslovne i lekarske  zajednice radi uspostavljanja bolje saradnje Srbije i Hjustona, dugo će pamtiti. Bračni par Karađorđević proglašen je počasnim građanima i ambasadorima dobre volje grada Hjustona, čime im je odato priznanje za  izvanredan uspeh na polju javnog i humanitarnog rada za dobrobit društva. Na posebno upriličenoj svečanosti princ Aleksandar se obratio članovima gradskog veća Hjustona, a zamenik gradonačelnika pročitao je deklaraciju da se 5. maj proglašava Danom Srbije u Hjustonu.
Bračni par Karađorđević je u Hjustonu boravio deset dana. Oni su bili gosti Zarin Bojs, predsednice i izvršne direktorke organizacije „Virtuozi iz Hjustona”. Na tom gala događaju, na kome je nastupio kamerni orkestar sastavljen od mladih umetnika,„Virtuozi iz Hjustona“, Karađorđevići su se sreli sa predstavnicima univerziteta, istaknutim poslovnim ljudima i čelnim ljudima zdravstvenih ustanova. Gala večeri i koncertu, koji su održani u balskoj dvorani „Legenda”, u hotelu „Interkontinental“, prisustvovalo je četiristo pedeset zvanica. Vrhunac ove otmene zabave bilo je izvođenje spektakularnog koncerta „Virtuoza iz Hjustona“ pod nazivom „Legende budućnosti“. Tom prilikom organizovana je i “tiha aukcija”, za koju je prinčevski par priložio tenisku lopticu sa potpisom najboljeg sportiste sveta u 2011, Novaka Đokovića. Inače, prihod sa ovog događaja namenjen je humanitarnoj organizaciji „Lajflajn Njujork“.
Čim su stigli u Hjuston, pre nego što su prisustvovali gala svečanosti, Njihova kraljevska visočanstva imala su niz važnih susreta radi predstavljanja investicionih potencijala Srbije. Na sastancima su predstavili zdravstveni i obrazovni sistem Srbije radi obezbeđivanja potencijalnih studentskih stipendija i razvoja saradnje između lekara iz Srbije i njihovih kolega iz Teksasa. Posetili su Medicinski fakultet u Hjustonu, kao i teksaski Institut za srce, gde su se sreli sa doktorom Džejmsom T. Vilersonom, predsednikom i direktorom odeljenja za medicinska istraživanja i ko-direktorom Laboratorije za kardiovaskularna istraživanja “Cullen“. Sa njim su razgovarali o mogućnostima razvoja saradnje u ovoj oblasti između naših i američkih zdravstvenih ustanova.
- Srećni smo što smo u Hjustonu imali priliku da posetimo bolnice i univerzitete sa ciljem da dobijemo medicinske stručnjake, kao i stipendije. Divno su nas svi primili, oduševljeni smo gostoprimstvom ljudi koji su postali naši prijatelji. Mnogi od njih su ključni stručnjaci u svojoj branši - kaže princ Aleksandar za magazin „Hello!“. Na njegove reči nadovezuje se  princeza Katarina:
- Bilo nam je vrlo važno da posetimo medicinske centre i da uspostavimo dobre kontakte, što su nam omogućili naši dragi prijatelji. Među njima su poznati kardiolozi i stručnjaci za borbu protiv raka. Svima smo zahvalni i sada imamo mnoge prijatelje među stručnjacima zdravstvenih i obrazovnih institucija u Teksasu. Poseta je bila korisna i zbog gala večeri na kojoj smo sakupili sredstva za humanitarnu organizaciju „Lajflajn“.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin