„Nušićevi dani“: Glumačke svečanosti u Smederevu

„Nušićevi dani“: Glumačke svečanosti u Smederevu

Autor: | 19/05/2012

0

U velikoj dvorani Centra za kulturu u Smederevu održana je tradicionalna manifestacija „Nušićevi dani“, koja je okupila najznačajnije dramske umetnike iz naše zemlje. Ova kulturna smotra ustanovljena je 1984. godine sa ciljem popularizacije velikog komediografa, koji je važan deo života, detinjstvo i mladost, proveo u nekadašnjoj srpskoj prestonici. Ove godine „Nušićeve dane“ otvorila je zamenica gradonačelnika i predsednica Organizacionog odbora manifestacije dr Jasna Avramović, a osim glavnog programa otvorena je i izložba "Pet bardova - legende srpskog glumišta". Portrete je naslikala Ana Đapović, a autorka postavke je Nataša Štelc.
Na skicama i slikama predstavljeni su Pavle Vujisić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Danilo - Bata Stojković i Zoran Radmilović. Glavni, takmičarski program otvorila je predstava "Kumovi", prema tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. U tom komadu "Zvezdara teatra" igra i Branimir Brstina, koji je ovogodišnji dobitnik "Nušićeve nagrade" za životno delo. To priznanje dodelio mu je žiri u kome su bili Svetlana Bojković, Milosav - Buca Mirković i Tatjana Lazarević - Milošević. Oni su u svom obrazloženju rekle da je Brstina „komičan u pokretu, u karakteru i u bujičnom govoru“ i da je zbog toga postao „pojam scenske komike, sposoban da udahne život i televizijskom skeču, estradnoj poskočici i satiričnoj groteski“.
U dirljivom govoru, koji je održao posle uručenja nagrade, Brstina je zahvalio žiriju i organizatorima manifestacije što neguju delo Branislava Nušića, ali i svom profesoru glume Minji Dediću, dodajući da je trideset godina posle diplomiranja i dalje njegov student.
- Jednog dana ću ovu nagradu podeliti sa svojom drugaricom sa klase Sonjom Savić, koja je prerano otišla da bi je primila - rekao je ovogodišnji laureat.
S druge strane, od šest predstava koliko je ukupno prikazano na  Festivalu, publici se najviše dopala „Pozovi M radi užitka“ koja je rađena po tekstu i u režiji Mirjane Bobić-Mojsilović. U komadu igraju Ivan Jevtović, Snežana Savić i Katarina Žutić, koja je proglašena i glumicom večeri.
- Drago mi je da je tu predstavu publika proglasila najboljom, jer opisuje današnje vreme u kome je veoma teško opstati. Usled loše situacije, dve glumice moraju da rade na hot-lajnu da bi preživele i oko toga se prave različiti zapleti. Interesantno je da je Mirjana Bobić-Mojsilović tekst pisala još krajem devedesetih godina, ali on s vremenom samo dobija na težini, jer sve uverljivije opisuje situaciju u kojoj živimo - objasnila je Katarina Žutić, koja je tokom propratnog programa goste Festivala zabavljala svirajući violončelo.
- Još kao mala pohađala sam muzičku školu, tako da je čelo samo jedan od instrumenata koji sviram. Najpre sam odlazila na časove klavira, a kasnije sam počela da sviram i bas gitaru tako da ću uskoro sa još dvojicom prijatelja snimiti album - zaključuje Žutićeva.
Među gostima Festivala bili su i Danica Maksimović, Predrag Ejdus, Slobodan - Boda Ninković, Miki Manojlović, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi glumci koji su i ove godine uživali u odličnom programu koji su osmislili njihovi domaćini.

Tekst: Ivana Nikolić
Foto: Bojan Krstić za „Foto Bojan“, Smederevo

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti