Gabi Novak: Sve sam rekla pesmom

Gabi Novak: Sve sam rekla pesmom

Autor: | 29/04/2012

0

Tri legendarne pevačice zabavne muzike Gabi Novak (75), Meri Cetinić (58) i Tereza Kesovija (73), pod imenom "Dive", održaće zajedničke koncerte 10. maja u Domu Vojske u Nišu, 11. maja u Sava centru u Beogradu i 13. maja u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. U originalnoj postavi "Diva", uz Gabi i Terezu, bila je i Radojka Šverko (64), pevačica raskošnog glasa, ali je zbog zdravstvenih problema (oporavlja se od posledica infarkta), na njeno mesto uskočila nekadašnja pevačica splitske grupe "More" Meri Cetinić.
Gabi Novak, muza i supruga legendarnog Arsena Dedića, svoj stil je gradila na popularnom džezu na tragu Doris Dej, Pegi Li i Helen Meril, a na početku karijere na Bledskom džez festivalu 1958. pevala je u duetu sa velikim Lujom Armstrongom. Odustala je od karijere na Zapadu jer nije htela da pristane na promenu izgleda i druge uslove koje su diktirali tamošnji diskografi. Pažljivo je birala pesme i pevala samo one koje su joj se sviđale.
- Mi smo pune emocija koje samo prenosimo na publiku i ona nam to trostruko vraća. Koliko god poštujem Meri kao pevačicu i umetnicu, lično mi je žao što nismo nastavile sa Radojkom, jer to je bilo to. Opet, raduje me da je došla još jedna diva i veselim se dolasku u Srbiju i Beograd, gde sam već bila pet- šest puta.
Na pitanje po čemu će se ovaj koncert razlikovati od njihovih prethodnih nastupa, Gabi odgovara:
- Neće se razlikovati. Publika uglavnom na naše koncerte dolazi isključivo da čuje ono što smo u silnim godinama karijere uradile. To neće biti strogi džez koncert, kao što sam imala pre tri godine s mojim ansamblom na otvaranju Beogradskog džez festivala, već nastup na kojem ćemo pevati svoje pesme uspešnice, što publika i očekuje od nas. Da svi mogu ili da zapevaju sa nama, ili da se prisete nekih pesama uz koje su se zaljubili, uz koje su, možda, plakali, uz koje su bili veoma srećni, ludovali, udavali se, rastavljali se... Sve tri smo jako dugo na sceni, Tereza i ja već 50 godina, Meri nešto manje, a kako pevamo različite stilove, biće tu i mediteranskih pesama, čiste šlageristike, ali i džeza. Svaka će odraditi svoj deo, a na kraju što želite, mi ćemo vam još dodati. Nadam se da će publika biti zadovoljna.
Na pitanje da li razmišlja o nekoj novoj pesmi Gabi odgovara:
- Ne, nikako! Ženo božja, ja imam 75 godina i pre tri godine sam rekla da je diskografija za mene zatvorena. Nemam ambicija da snimam nove pesme, to me je odavno napustilo. Imam intimni program i to ljudi žele da čuju, a ne nešto novo. Ne dolazi u obzir, imam ja svoju familiju. Uopšte mi se ne snima album u vrtlogu ovog kupusa koji vlada u muzici. Osim toga, nemamo više ni produkciju kakvoj smo se radovali pre 15-20 godina kada smo objavljivali long plej ploče, pa imali promotivne koncerte. Ja sam sve rekla svojim pesmama. Veoma brzo ću prestati javno da nastupam, jer me to sve skupa umara. Imam porodicu i dve unučice kojima sam potrebna. Na sceni sam 52 godine i ne bih više nikako. Dosta je vala!
Na konstantaciju da jedan umetnik ne može da se penzioniše, Gabi odgovara:
- Penzioner sam već 25 godina, a evo i dalje pevam. Pa, tek sam počela pravo da pevam kad sam se penzionisala. Više nisam vezana ugovorima za izdavačku kuću, tako da ako nemam razloga ili mi se ne da da putujem, vrlo ću retko nastupati. Radiću samo ono što volim i što me izuzetno privlači, a da redovno putujem vozom, kolima ili avionima, više ne dolazi u obzir. Moja porodica mi je mnogo dragocenija.
A kako izgleda jedan dan u životu Gabi Novak:
- Kuvam, spremam, peglam. Nisam ja Severina pa da imam kuvarice i kućne pomoćnice. Provodim vreme sa unukama Lu i Emanuelom. Odem katkad po Lu, ispunjavam joj vreme do sledeće obaveze. Nas je mnogo u kući, uvek neko dođe na ručak, ode, svrati. Sve radim sama, osim što jedna žena dolazi dvaput mesečno da uradi ono što ja više ne mogu i ne bih radila.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti