Kuvanje: Užitak uz slaninu

Kuvanje: Užitak uz slaninu

Autor: | 15/04/2012

0

Sa slaninom, bilo da je sušenaili dimljena, i najjednostavnije jelo može da postane poseban užitak
ŠPARGLA ZAMOTANA U SLANINU SA UMAKOM OD SIRA
Poslužite sa voćnim čatnijem kao predjelo, kanapee ili kao dodatak uz hamburger
Sastojci za 14 osoba:
• 450 g ili četrnaest komada vrhova špargli sa odsečenim drvenastimkrajevima
• 250 g sušene usoljene mesnate slanine
dva mini-kamembera ili sličnog mekog sira
• voćni čatni za umakanje
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Vrh špargle zamotajte u režanj slanine. Trudite se da slaninom omotate i najtanji deo vrha da ne bi zagoreo prilikom pečenja. Stavite špargle u pleh i pecite ih oko deset minuta, okrećući ih na pet minuta od početka pečenja, dok ne postanu hrskave i poprime zlatnu boju. U međuvremenu, sir umotajte u foliju istavite ga na pleh. Kada špargla bude gotova, stavite sir u rernunadesetak minuta, dok ne smekša na dodir, a iznutra se rastopi.
SLANINA SA POVRĆEM
Odličan prilog ovom jelu je pesto sos koji možete sami da napravite
Sastojci za 4 osobe:
dva krompira
dve šargarepe
• 100 g mladog kupusa
• 50 g brokolija
• 200 g režnjeva usoljene mesnate slanine
crni luk
• 15 g putera
• mleveni crni biber
Za pesto sos:
- malo maslinovog ulja
- 70 g lešnika
- začin za jela
- bosiljak
- menta
- peršun
Očistite povrće. U dubljoj šerpi obarite krompir i šargarepu. Dodajte krupno isečen kupus i brokoliikuvajte narednih pet minuta. U velikom vatrostalnom tiganju propržite na pola presečene režnjeve slanine i sitno seckani luk dok slanina ne postane hrskava. U međuvremenu ocedite povrće pa ga propasirajte da dobijete pire. Zagrejte gornji grejač u rerni do maksimuma. U tiganju preko slanine i luka rasporedite smesu od povrća, odozgo rasporedite nekoliko komadića putera i začinite. Stavite vatrostalni tiganj u rernu i pecite dok smesa ne poprimi smeđu boju. Poslužite sa kečapom ili čatnijem direktno iz tiganja ili izvrnite na tanjir.
Za pripremanje pesto sosa pomešajte malo maslinovog ulja, lešnike, začin za jela, bosiljak, mentu i peršun i izblendirajte da biste dobili glatku kremastu masu.
POTAŽ OD POTOČARKE SA SLANINOM
Pikantan ukus zadovoljiće i najprobranije
Sastojci za 6 osoba
• 100 g dimljene slanine
• glavica crnog luka
• čen belog luka
• veliki krompir
• 900 ml supe od povrća
dve kesice od 85 gr potočarke
• mleveni crni biber
• 300 ml poluobranog mleka
osam režnjeva pančete
U veliku šerpu stavite na komade isečenu slaninu, sitno iseckan crni luk, isitnjenbeli luk i zagrevajte na blagoj vatri dok masnoća iz slanine ne počne da se topi, a crni i beli luk smekšaju i sve se blago proprži. Dodajte krompir isečen na krupnije komade, dolijte supu od povrća, potočarku i izdašnu količinu mlevenog crnog bibera. Pustite da se krčka dok krompir ne smekša. Stavite supu u blender ili je pomoću ručnog štapnog miksera usitnite dok ne dobijete smesu ujednačene gustine. Vratite supu u šerpu, dodajte mleko i blago je ugrejte. Zagrejte tiganj za grilovanje. Poređajte režnjeve pančeteu tiganj i pržite ih dok ne postanu hrskavi i poprime zlatnožutu boju. Poslužite sa režnjevimapančete kaododatkom.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin