Film "Montevideo, Bog te video" očarao Atinjane

Film "Montevideo, Bog te video" očarao Atinjane

Autor: | 13/03/2012

0

Moša, Tirke i ekipa iz "Montevidea" oduševili su atinsku publiku na grčkoj premijeri najgledanijeg srpskog filma poslednjih godina.
"Montevideo, Bog te video" je prikazan u okviru "Prve nedelje savremenog srpskog filma", koja se uz podršku našeg Ministarstva kulture i pod pokroviteljstvom ambasade Srbije u Grčkoj održava u Atinskoj kinoteci.
- Nisam sumnjao da će prijem biti ovakav, ali vas uvek obraduje puna sala i frenetičan aplauz publike - rekao je za "Novosti" reditelj filma Dragan Bjelogrlić.
- Sve što čini ovaj grad mestom u koje se rado vraćam, ostalo je prisutno u istoj, ako ne i većoj meri. Srdačni ljudi, obavezni osmeh kada čuju da smo iz Srbije, dobra hrana, odlična vina, sveprisutni duh antike, Akropolj... Sve me pomalo podseća na Beograd iz kriznih vremena. Pritisnuti problemima kao da smo jačali duh. Tako ta ekonomska kriza u Grčkoj, o kojoj priča čitav svet, nije vidljiva golim okom. Naprotiv! - govori Bjela dok sa svojim glumcima pozira ispred Partenona "na dlanu".
A filmski Tirke - Miloš Biković, kaže da je prvi put u Atini i da se oseća divno:
- Kulture naših naroda su srodne, što je lako primetiti, i mislim da i ova Revija srpskog filma svedoči da može još mnogo lepih stvari da se uradi na relaciji Atina-Beograd.
Bikovićeva koleginica Nina Janković je oduševljena glavnim gradom Grčke.
- Sve mi se dopada u ovom gradu. Na mene je poseban utisak ostavila grčka publika. Jasno je da im se film veoma dopao, a pitanja koja su postavili posle projekcije govore da su priču prihvatili na pravi način - objašnjava Nina, već spremna da krene u obilazak atinskih šoping molova.
Glumci su posetili Likavitos, brdo iznad Atine, i, kako rekoše oborio ih je božanstven pogled na prestonicu Grčke.
- Divan je osećaj kada vam se jedan grad tako dopadne već na prvi pogled - rekla je Tamara Dragičević.
- Atina je pupak sveta. Naša civilizacija je krenula odavde. Fasciniran sam tom činjenicom, s obzirom na to da je istorija nešto što me snažno privlači. Pod jakim sam utiskom i veoma mi je drago da je moj prvi susret sa Atinom protekao baš ovako - oduševljen je Moša, odnosno glumac Petar Strugar.

Izvor: Novosti

Foto: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti