Poznati glumci se bore za ulogu u filmu o životu Nikole Tesle

Poznati glumci se bore za ulogu u filmu o životu Nikole Tesle

Autor: | 10/03/2012

0

Biografija Nikole Tesle uskoro će biti ekranizovana u visokobudžetnom holivudskom filmu. Životna priča slavnog srpskog naučnika biće ovekovečena u maniru blokbastera, na engleskom jeziku, sa svetski poznatom glumačkom i autorskom ekipom, u visokoj tehnologiji, verovatno i 3D produkciji. I, naravno, u višemilionskom budžetu.
Ko će igrati Nikolu Teslu znaće se najkasnije za tridesetak dana, a u igri je nekoliko zvučnih imena, među kojima su Leonardo di Kaprio i Kristijan Bejl.
- Pre nekoliko meseci pregovarali smo sa Bejlom i on je prihvatio ulogu, ali za sada nije potpisan nijedan ugovor. Kako se približava početak snimanja pojavljuje se još nekoliko velikih glumaca koji su lično, ili preko agenata, izrazili želju da igraju Nikolu Teslu. Među njima je i Leonardo di Kaprio koji se čak ponudio i da učestvuju u produkciji filma - otkriva ekskluzivno za „Novosti“ Vladimir Rajčić, glumac, producent i autor scenarija za ovaj, za sada, neimenovani filmski projekat.
Kao veliki obožavatelj lika i dela našeg naučnika, i proslavljeni holivudski glumac Nikolas Kejdž ne krije želju da igra glavnog junaka. Kejdž, koji je proveo noć u sobi hotela u kojoj je živeo i umro slavni srpski naučnik, izjavio je prošle godine da ga „opseda Teslin duh“.
- Umesto Tesle, ponudili smo mu ulogu američkog pronalazača Tomasa Edisona, a da li će prihvatiti, saznaćemo uskoro - kaže Rajčić koji je pre Tesle realizovao film „Srpski ožiljci“.

Konačna odluka o glavnom glumcu biće prepuštena reditelju.
Za sada se, kako saznajemo, pregovara se trojicom, među njima je i višestruko nagrađivani Kristofer Nolan. Britanski reditelj se već „oprobao“ u filmskoj priči o Tesli sa „Prestižom“ u kom je ulogu srpskog naučnika poverio Dejvidu Bouviju.
Ono što je jedino izvesno kada je o glumačkoj podeli reč jeste da će Teslinu majku igrati Lolita Davidovič, holivudska glumica srpskog porekla. U ulozi Teslinog oca, pravoslavnog sveštenika, najverovatnije će se naći Rade Šerbedžija, glumac koji je u TV seriji oživeo lik našeg pronalazača.
Rajčić je napisao četiri verzije scenarija, iz kojih će reditelj, po svom nahođenju, kombinovati najbolje delove.
- Filmom ćemo pokriti celokupnu biografiju, sa akcentom na stvaralačkom periodu, od Tesline 25. godine života, pa do smrti. Želimo da svet upozna na pravi način ovog velikog naučnika i velikog čoveka - otkriva naš sagovornik.
U filmu će se pojavljivati i drugi značajni ljudi tog doba - Tomas Edison i Džordž Vestinghaus, finansijer Džej Pi Morgan...
Najveći deo priče o Tesli biće sniman u Srbiji, a ostatak na mestima važnim za njegov život i karijeru - od Smiljana, gde je rođen, preko Praga, Graca, do Njujorka, gde je umro.
A da je zaista reč o visokobudžetnom holivudskom projektu govori i podatak da je Rajčićeva producentska kuća „V.P.R. Studios Production“ do sada obezbedila između 30 i 40 miliona dolara za film.
Veliki filmski studio „Univerzal“ biće zadužen i za marketing, pi-ar, promocije i bioskopsku distribuciju.
- Prvi čovek „Univerzala“ Adam Fogelson je zainteresovan da u potpunosti preuzme film. Ali, kada jedan veliki studio uzme projekat to je dobro i lepo s jedne strane, ali onda oni imaju potpunu kontrolu nad svim. Zato sam hteo da naša država stane iza ovog filma - priznaje Rajčić.
Producenti su, tokom kratkog boravka u Beogradu, posetili Patrijaršiju.
- Bili smo na prijemu kod patrijarha, dao nam je blagoslov za dalji rad - prenosi Vladimir Rajčić, dodajući da je patrijarhu pokazao pisma podrške „projektu Tesla“ koje je dobio od Bele kuće, naše i američke ambasade.
Glavne uloge će igrati holivudski glumci, ali u filmu o Nikoli Tesli biće prostora i za „domaće snage“.
- U saradnji sa producentskom kućom Nenada Okanovića organizovaćemo kasting i u Srbiji. Tesline sestre, brata, saradnike igraće naši glumci - otkriva Predrag Rajčić, suvlasnik kuće „V.P.R. Studios Production“, koji je zadužen za realizaciju projekta u Srbiji.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još