Princeza Katarina i "Lajflajn Čikago" donirali neophodnu opremu Institutu za onkologiju i radiologiju

Princeza Katarina i "Lajflajn Čikago" donirali neophodnu opremu Institutu za onkologiju i radiologiju

Autor: | 27/02/2012

0

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina i humanitarna organizacija Lajflajn Čikago, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, donirali su danas ultrazvučni aparat marke „Zonare“ najnovije generacije, vredan 70.000 evra, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. 
Na konferenciji za medije održanoj u Institutu za onkologiju i radiologiju pored Nj.K.V. Princeze Katarine novinarima su se obratili i dr Jugoslav Kelečević, savetnik u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Davor Radosavljević, zamenik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju i dr Biljana Jakovljević, načelnik odeljenja za dijagnostiku dojke.

Nj.K.V. Princeza Katarina je u svom obraćanju istakla:
- Srbija ima ogroman problem sa smrtnošću pacijenata koji boluju od raznih vrsta raka. Rak dojke je najčešći oblik maligniteta kod žena u Srbiji, dok je incidence blizu one koja se u proseku beleži i u drugim evropskim zemljama. Nasuprot tome, smrtnost od raka dojke je među najvećim u Evropi. Zbog toga je izuzetno važno da svi pomognemo našim lekarima da rade u najboljim mogućim uslovima. Ovu vrednu donaciju nabavili smo zahvaljujući pomoći Lajflajn Čikago humanitarne organizacije, i ljudi dobre volje koji u kontinuitetu podržavaju naše humanitarne napore radi pomoći građanima Srbije.
“Zonare” ultrazvučni aparat koristi se za dodatna ispitivanja žena posle mamografije ili za snimanja kod mlađih žena. Ovaj aparat i dodatna opema koja je danas isporučena od velikog su značaja za dijagnostiku nepalpabilnih lezija.

Zahvljujući ovoj donaciji, od sada će biti moguće raditi ultrazvukom vođene biopsije dojke (“the image-guided core biopsy”) i na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, što omogućava bržu i bezbolniju dijagnostiku u ambulantnim uslovima.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti