Film "Drugi": Ogoljena svakodnevica

Film "Drugi": Ogoljena svakodnevica

Autor: | 25/02/2012

0

U Zagrebu je sredinom prošlog meseca pala prva klapa hrvatskog dugometražnog igranog filma “Drugi”, produkcijske kuće „4film“, čija je  scenaristkinja i rediteljka Ivona Juka. Jednu od glavnih uloga igra naš poznati glumac Vojislav - Voja Brajović. Pored njega, u ovom ostvarenju su najveće glumačke zvezde regiona, poput Nataše Dorčić, Lane Barić, Sebastijana Kavace, Nataše Janjić, Slavice Knežević i Asje Jovanović.
Film „Drugi“ govori o nekoliko životnih priča različitih parova isprepletanih u pripremi proslave godišnjice sapunice u čijoj produkciji rade. Pomalo u stilu "slice of life" dramaturgije, obrti kroz koje prolaze junaci pokazaće kako iza idealizovanih krajolika vrebaju ironija i gorčina svakodnevice. Život koji će biti prikazan u ovom filmu je banalizovan do krajnjih granica, međutim dramski obrti, odnosno zapleti, nisu drugačiji u stvarnosti. Ma kako ponekad izgledaili neverovatni, zamršeni ili izuzetno komplikovani, isti su kao u stvarnom životu. Prevare, razvodi, teške bolesti, rastanci, ali i neočekivani susreti, pa i neverovatna sreća, nisu život nekih nedodirljivih zvezda iz žute štampe već deo života naših prijatelja, rodbine, poznanika, kao i sopstvenih života. Jedina razlika je u tome što ih sapunica stavlja u glamurozniji kontekst, čak i kada smešta radnju daleko od grada, u nepoznato ruralno mesto, čime ih čini i smešnim.
- Dopalo mi se da povučem paralelu između sapunica koje su toliko popularne, a istovremeno pomalo simbol neukusa, praznine i površnosti sa pričama glavnih protagonista. Osim toga, elementi sapunice filmu daju i humorističan odmak od naših problema - kaže Ivona Juka, mlada, talentovana i već afirmisana hrvatska filmska umetnica čiji su kratki i dokumentarni filmovi prikazivani i nagrađivani na brojnim festivalima širom sveta.
Scenario za ovaj film je već nagrađivan u Hrvatskoj i inostranstvu, a rediteljka je okupila impresivnu glumačku ekipu iz čitavog regiona. Ivona ističe da je glumce privukao scenario i da za svaki svoj film obavezno radi audicijujer voli da bira aktere filma i takođe dozvoljava da i oni odluče hoće li sarađivati sa njom.
- Mislim da sam odabrala sjajnu ekipu. Film se snima na više lokacija u Zagrebu i okolini. Imamo četrdeset četiri radna dana, a premijera će biti na jesen -  kaže Ivona Juka.
Jednu od glavnih uloga igra Vojislav - Voja Brajović, pozorišni i filmski umetnik koji iza sebe ima pregršt zapaženih rola.
- Ne volim da pričam unapred, tema filma mi se dopala i zato sam prihvatio poziv rediteljke Ivone koju izuzetno cenim, a sa čijim talentom i radom sam upoznat odranije. Privilegovan sam time što igram u njenom prvom dugometražnom filmu. Nadam se da ću pozitivno doprineti njenoj viziji. Igram čoveka u ranoj starosti i početnoj fazi Alchajmerove bolesti. Toliko vam mogu reći, ostalo ćete videti na premijeri - kaže Brajović.
Posle napornog snimanja, dok svi odmaraju, Voju ništa ne sprečava da napusti hotel i prošeta se zagrebačkim ulicama. Česta putovanja u  prestonicu Hrvatske ne predstavljaju mu problem jer veruje u film koji će, prema njegovom mišljenju, oduševiti publiku širom bivše Jugoslavije.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin