Nezaboravni ukus britanske kuhinje

Nezaboravni ukus britanske kuhinje

Autor: | 19/02/2012

0

Šef kuhinje rezidencije Velike Britanije  Aleksandar Pavlović preporučuje neke od specijaliteta engleske kuhinje koji su bili posluženi na koktelu povodom obeležavanja 175 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.
Riba i štapići od krompira
Ovo jelo tradicionalno se služi u fišeku od hartije, a odličan prilog je pire od graška
Sastojci za 4 osobe:
- 800 g belog krompira
- tri kašike maslinovog ulja
- 700 g bele ribe (bakalar, list, oslić)
- 100 g brašna
- 600 ml suncokretovog ili palminog ulja za prženje
- 80 g gustina
- dva belanca
- 125 ml hladne vode
- dva limuna
- so
Oljuštite krompir, dobro ga operite, ocedite i isecite na štapiće. Svaki štapić posolite, polijte maslinovim uljem i poređajte ga u posudu za pečenje. Pecite u rerni petnaest minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Isecite ribu na komade nešto veće od štapića krompira, posolite je i prelijte sokom od limuna. U dubljoj posudi izmešajte brašno, gustin, hladnu vodu i belanca , dodajte malo soli i biber. Smesa bi trebalo da bude gušća od smese za palačinke. U dobijenu masu umačite komade ribe i pržite je pet minuta u tiganju sa dosta ulja. Ribu servirajte na pečenim štapićima krompira sa kriškom limuna. Pastirska pita
Lako se priprema i odličan je izbor za porodičnu večeru
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g mlevene jagnjetine
- glavica crnog luka
- ulje
- dve-tri srednje šargarepe
- 200 g šumskih pečuraka
- dve kašike pirea od paradajza
- pola kašike „Vorčester“ sosa
- 600 g belog krompira
- 300 g paškanata
- kašičica rena
- 100 g putera
- 100 ml mleka
Krompir i paškanat zajedno kuvajte oko dvadeset pet minuta. Procedite ih i ispasirajte pa im dodajte ren, puter i mleko da se dobije smesa za pire.
Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckani crni luk dok ne omekša, zatim dodajte sitno iseckanu šargarepu. Dinstajte tri minuta, pa dodajte mlevenu jagnjetinu, pire od paradajza, isečene pečurke i začine. Ostavite da se dinsta trideset minuta, pa smesu poređajte u vatrostalnu činiju, preko nje ravnomerno rasporedite pire od krompira i paškanata i pecite u rerni deset minuta na 220 stepeni. Servirajte sa mešanom zelenom salatom.
Goveđe pečenje na engleski način sa jorkširskim pudingom
Da bi se dobio što bolji efekat, smesu za puding ostaviti da odstoji trideset minuta na sobnoj temperaturi
Sastojci za 6 osoba:
- 2,5 kg rozbratne
- 60 g putera
- dve kašike brašna
- glavica crnog luka
- so
- biber
Za preliv:
- 200 ml crnog vina
- 200 ml goveđe supe
Masa za jorkširski puding:
- 125 g brašna
- dva jaja
- 250 ml mleka
- so
Meso posolite i pobiberite, premažite ga prethodno rastopljenim puterom i brašnom. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Meso stavite u dublji pleh i pecite ga dvadeset minuta. Povremeno ga prelivajte sokom iz pleha u kojem se peče. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ostavite meso da se peče otprilike sat i po uz često prelivanje. Kada bude gotovo, izvadite ga na dasku za sečenje, prekrijte ga i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Dok se meso hladi pripremite jorkširski puding. U dubljoj posudu pomešajte brašno, jaja, mleko i so i umutiti smesu nešto gušća od mase za palačinke. Male kalupe za pečenje testa premažite uljem i puterom, dobro ih zagrejte pa u njih sipajte umućenu smesu. Pecite petnaestak minuta na 220 stepeni ili dok testo ne naraste i postane zlatne boje i hrskavo.
Pošto je meso malo odstojalo odvojite ga od kosti i isecite na tanke šnicle.
U pleh u kojem se peklo dodajte vino i goveđu supu i kuvajte dok se ne dobije željena gustina sosa. Sos procediti i poslužiti sa pečenjem.
Engleski biskvit sa kremom od jaja i šerija
Ukoliko nije sezona breskvi, možete koristiti kompot
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g breskvi
- biskvitno testo
- veće pakovanje plazma keksa
- džem od malina ili kupina
- 40 ml šerija
- tri žumanca
- 30 g šećera
- dve kašičice gustina
- 300 ml mleka
- 250 ml neutralne pavlake
- 25 g pečenog listića badema
Biskvitnim testom obložite dno dublje posude, a preko njega namažite džem, stavite keks i na sitnije komade isečene breskve. Poprskajte šerijem i isceđenim sokom iz breskvi i ostavite da se masa natopi.
Za krem od jaja u dubljoj posudi dobro izmešajte žumanca, gustin, šećer i polovinu šerija. Ugrejte mleko pa ga uz mešanje sipajte u smesu od jaja. Kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne postane dovoljno gusta, ostavite je da se malo ohladi pa je prelijte preko breskvi i keksa u posudi. Na površinu krema stavite providnu foliju kako se ne bi stvorila korica. Kolač stavite u frižider da odstoji tri sata. Kada ga izvadite iz frižidera, umutite šlag od pavlake. Skinite providnu foliju sa krema pa ga premažite šlagom i pospite listićima badema.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin