Kuvanje: Omiljena porodična jela

Kuvanje: Omiljena porodična jela

Autor: | 29/01/2012

0

Nema ničeg jednostavnijeg, a ukusnijeg odmesa pečenog u rerni, bez obzira da li je goveđe, svinjsko, jagnjeće ili šunka
PEČENJE „TRI U JEDAN“
Aromatična žalfija i ruzmarin u kombinaciji sa kestenom i sušenim kajsijama meso čine posebno ukusnim
Sastojci za 10 osoba:
šest prvoklasnih goveđih kobasica
• 100 g konzerviranog krupno isečenog kestenja
• 50 g krupno nasečenih sušenih brusnica
kilogram jagnjeće plećke bez kostiju
tri  grančice svežeg ruzmarina
• 1,8 kg svinjske plećke bez kostiju
• 50 g sušenih kajsija presečenih napola
tri  sveža lista žalfije
• maslinovo ulje
• so
Zagrejte pećnicu na 180°C. Odstranite omot sa kobasica koje ćete staviti u posudu zajedno sa nasečenim kestenjem i temeljno izmešajte.Dobijenu smesu oblikujte u veliku kobasicu. Na tanjir stavite nasečene brusnice u koje ćeteuvaljati veliku kobasicu.
Jagnjeću plećku položite ravno na dasku, sa kožom nadole. Stavite grančice ruzmarina na meso, a potom i veliku kobasicu uvaljanu u brusnice. Zarolajte je i zatvoriteu jagnjećem mesu.
Meso svinjske plećke položite ravno na drugu dasku, sa masnom stranom nagore. Oštrim nožem pažljivo zarežite po sloju masnoće. Prevrnite meso tako da masna strana bude dole i pospite ga nasečenim suvim kajsijama i svežim listovima žalfije. Odozgo stavite govedinom punjenu jagnjetinu.
Zarolajte i zatvorite punjenje u svinjskoj plećki i vežite ga kanapom. Upotrebite četiri do pet kanapa po dužini i nekoliko kanapa oko krajeva da čvrsto vežete meso. Izmerite ga da biste izračunali vreme potrebno za njegovo pečenje. Stavite meso u prethodno zagrejanu pećnicu. Otprilike posle jednog sata prekrijte krajeve mesa aluminijumskom folijom.
Izvadite pečenje iz pećnice i ostavite ga da odstoji desetak minuta pre sečenja.
GOVEĐE GRUDI BARENE U KUVANOM VINU SA MANDARINAMA I KNEDLAMA
Sitno iseckani listovi mente i cimet jelu daju posebnu aromu
Sastojci za 6-8 osoba:
pola  kašičice mešavine začina
pola  kašičice cimeta
kilogram i po  rolovanih goveđih grudi bez masti
• kašika maslinovog ulja
dve  mandarine
• štapić cimeta
• 300 ml kuvanog vina sa šećerom i začinima
• kašika svetlosmeđeg šećera
Za knedle od pudinga:
• 100 g samodižućeg brašna
• 50 g bubrežnog loja
• 75 g pudinga nasečenog na male kocke
• 25 g nasečenih sušenih kajsija
• 25 g isečenih sušenih brusnica,
• hladna voda za sjedinavanje
Zagrejte pećnicu na 180°C. Na tanjiru sjedinite mešavinu začina i cimet. Zarolajte meso preko začina dok ga ne prekriju u potpunosti.
Zagrejte ulje u vatrostalnoj posudi za pećnicu pa propržite meso sa svih strana dok ne potamni. Potom jednu mandarinu presecite načetvoro, a u sredinu druge nabodite štapić cimeta. U vatrostalnu posudu dodajte mandarine, kuvano vino i šećer, stavite da masa provri, poklopite i ostavite u pećnicidva sata. Izvadite meso iz tečnosti  nastale kuvanjem, prekrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji.
Da biste napravili knedle, u jednoj posudi izmešajte samodižuće brašno, bubrežni loj, puding, kajsije i brusnice. Dodajte nekoliko kašika hladne vode i mešajte dok se sastojci ne sjedine i nastane suvkasto testo. Blago ga zamesite. Kašikom uzimajte pomalo testa i formirajte oko deset kugli. Petnaestak minuta pre završetka pečenja spustite knedle u vatrostalnu posudu u sokove nastale kuvanjem goveđih grudi, pa posudu vratite u pećnicu dok knedle ne smekšaju, a spolja postanu hrskave.
Nasecite govedinu i poslužite je u njenom umaku, zajedno sa knedlama i  povrćem.
PEČENA ŠUNKA SA PIVOM I PRELIVOM OD MANDARINA
Podjednakoje ukusno i toplo i hladno
Sastojci za 4-6 osoba:
kilogram  kvalitetne sušene šunke
• konzerva od 330 ml piva
dve  kašike džema od đumbira
Za preliv od mandarina:
jedan  crni luk, oljušten i krupno nasečen
• kašičica ulja
dve  mandarine, oljuštene, očišćene od opni i razdeljene na kriške
trikašika soka od pomorandže
dve  kašike smeđeg šećera
• kašika džema od đumbira
Zagrejte pećnicu na 180°C i pleh obložite dvostrukim slojem aluminijumske folije. Postavite šunku na pleh, prelijte je pivom i prekrijte folijom. Stavite pleh u pećnicu i ispecite. Izvadite pleh iz pećnice i izvadite šunku iz pleha. Odlijte sok i bacite ga. Odstranite kožu i masnoću zarežite nožem tako da dobijete mrežu dijamantnih oblika. Premažite džemom od đumbira. Obložite pleh novom aluminijumskom folijom, vratite šunku u pleh i pecite u pećnici petnaestak minuta dok glazura ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Da biste pripremili preliv, u malom tiganju nekoliko minuta pržite nasečen crni luk. Dodajte preostale sastojke i pustite da se smesa krčka pod poklopcem desetak minuta, dok crni luk ne smekša, a tečnost ne postane gusta poput sirupa.
Poslužite vrelu šunku sa pečenim povrćem i kašikom preliva. Ovo jelo je ukusno i hladno.
PEČENA ŠUNKA SA KUVANIM VINOM, BRUSNICAMA I GLAZUROM OD CIMETA
Idealan prilog je pečeni krompir, paštrnak i bareni crveni kupus sa jabukom
Sastojci za 4-6 osoba:
kilogram  kvalitetne sušene šunke
• 150 ml crnog vina
• 150 ml soka od pomorandže
• kesica začina za kuvano vino
• štapić cimeta
tri kašike sosa od brusnica
pola  kašičice mlevenog cimeta
Zagrejte pećnicu na 180°C i pleh obložite dvostrukim slojem aluminijumske folije. Stavite šunku u pleh, prelijte je crnim vinom i sokom od pomorandže, pa dodajte začine za kuvano vino i štapić cimeta. Pleh prekrijte još jednim slojem aluminijumske folije i pecite šunku u pećnici oko sat vremena. Kada prođe otprilike polovina vremena predviđenog za pečenje, zalijte meso sokovima nastalim pečenjem i prevrnite ga u plehu.
Izvadite pleh iz pećnice, izvadite meso i odložite ga sa strane. Sokove od pečenja odlijte u malu šerpu. Dodajte sos od brusnica i mleveni cimet, pa pustite da se krčka oko pet minuta dok se malo ne zgusne. Zatim odstranite kožu i nožem zarežite masnoću. Obložite pleh novom aluminijumskom folijom, pa vratite šunku u pleh.
Kašikom zalijte šunku vinom i sosom od brusnica, pa je vratite u pećnicu da se peče narednih petnaestak minuta dok glazura ne postane nalik na sirup, a masnoća poprimi smeđu boju.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin