Milutin - Mima Karadžić: Momačko utočište u srcu Vračara

Milutin - Mima Karadžić: Momačko utočište u srcu Vračara

Autor: | 01/01/2012

0

Posle dugogodišnjeg života u boemskoj četvrti Beograda, glumac Milutin-Mima Karadžić nedavno se preselio na Vračar gde živi već godinu dana. Ovaj poznati dramski umetnik uz pomoć arhitekte potrudio se da ga sve u novom domu podseća na enterijere kakvi postoje u njegovoj rodnoj Budvi, pa tako preovladavaju materijali poput kamena i drveta. U njegovom momačkom stanu je i pregršt fotografija sa putovanja po čitavom svetu, kao i pozorišnih maski, koje je uglavnom kupovao u inostranstvu. Budući da živi sam, junak mnogih domaćih filmova i serija voli često da u stanu okuplja prijatelje gde se druže uz crnogorske specijalitete i dobro vino.

Zbog čega ste odlučili da se iz Skadarske ulice preselite na Vračar?
- Prethodnih šesnaest godina živeo sam u stanu u Skadarskoj ulici, a onda sam mukotrpnim radom kupio još jedan stan i preselio se. Kažu da svi Crnogorci žive na Vračaru, pa nisam hteo da se izdvajam. Šalu na stanu, ovaj kraj mi odgovara zato što preko puta mene živi moja sestra, a u blizini je i moj brat, tako da se često okupljamo. Brzo sam zavoleo ovaj kraj i sad mi je lepo ovde.

Šta vam je bilo najvažnije prilikom uređenja novog doma?

- Stan je uređen po mom ukusu, a prilikom osmišljavanja enterijera imao sam veliku pomoć moje drugarice Ljubice koja je arhitekta. Ona se potrudila da u stanu ima kamenih zidova i nameštaja od drveta, tako da podseća na ambijente uobičajene na primoriju. Osim toga, potrudili smo se da odiše toplinom, da to bude pravi dom.

Volite li da odlazite na Kalenić pijacu koja vam je u blizini?
- Jedna od velikih prednosti ovog stana je upravo to što je na samo pedesetak metara od Kalenićeve pijace gde redovno odlazim. Kada u blizini doma imate pijacu, onda u kući uvek imate sveže voće, povrće i sireve. Sve te namirnice danas mogu da se nabave i u supermarketima, ali ja više volim da ih kupim od seljaka sa kojima obavezno popričam, a ponekad popijemo i rakijicu zajedno. Dok sam živeo u Skadarskoj ulici odlazio sam na Bajlonijevu pijacu koja takođe ima svoj šmek.

Imate li običaj da okupljate prijatelje u svom domu?
- Moj stan je mesto gde dolaze mnogi moji prijatelji i kolege. Ovde se uveče okupljamo i družimo. Imam izuzetno zanimljiv izbor vina, uvek kada se vraćam sa primorija, gde idem često, pola gepeka u automobilu obavezno napunim pršutom, raznim vrstama sira, ali i domaćom rakijom i vinima. To je, kada se vratim, razlog više da pozovem goste.

Koliko vam znači to što vam i brat i sestra žive u blizini?

- Veoma mi znači, jer smo jako vezani jedni za druge i često se okupljamo. Naša majka preko zime živi kod sestre gde uvek ima jedan raspakovan i jedan spakovan kofer, jer je uvek spremna da se vrati u Budvu pošto ne može da dočeka da dođe proleće. Gotovo svakodnevno idemo jedni kod drugih što je vrlo lepo, naročito zbog dece moje sestre i brata, koja su takođe veoma bliska.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin